HAARLEM - Op zaterdag 24 juni speelt om 15 uur Orkest De Ereprijs in de tuin van Verwey Museum Haarlem. Het orkest wil culturele verschillen overbruggen en verbindingen leggen tussen generaties. Met de Musea Tour zoeken ze het publiek op in een omgeving waar hedendaagse muziek nog niet vaak te vinden is. Het orkest speelt een nieuwe, speciaal voor het museum geschreven compositie van Klaas de Vries.

Als onderdeel van het meerjarig Re-Generation programma kregen zes componisten de opdracht om op basis van objecten en verhalen uit de permanente opstelling van een museum nieuwe muziek te componeren. Locatie voor de concerten zijn dit jaar: Museum Arnhem, Verwey Museum Haarlem, Kröller-Müller Museum, CODA Museum, Stedelijk Museum Breda en Kasteel Huis Bergh.

De nieuwe composities kunnen geïnspireerd zijn door het hele museum, een schilderij of sculptuur, of de geschiedenis van de stad waar het gevestigd is. Daarmee kunnen de muziekstukken bespiegelen, becommentariëren of een ander perspectief bieden; een soort muzikale publieksbemiddeling. Voor elk museum ontstaat zo een compositie van ongeveer zes minuten. Voor Verwey Museum Haarlem maakte componist Klaas de Vries een muziekstuk geïnspireerd op het Droste-effect, bekend van de verpleegster op het Droste blik uit de collectie.

Het volledige programma van circa 45 minuten wordt als live concert uitgevoerd en start om 15 uur.

Over Orkest De Ereprijs
Orkest De Ereprijs geeft opdrachten aan componisten voor muziekstukken die het orkest zelf uitvoert. Daarnaast neemt het collectief het initiatief voor vernieuwende, interdisciplinaire projecten die het realiseert in samenwerking met partners. Met deze aanpak heeft De Ereprijs een eigen plaats verworven in de wereld van de gecomponeerde muziek van nu. De belangrijkste pijlers van het collectief zijn vernieuwing, educatie, talentontwikkeling en interdisciplinariteit. De opdrachten en concerten zijn multidisciplinair; zij werken samen met zangers, beeldend kunstenaars, theatermakers, dansers en filmmakers. Of het nu rockende elektronica is, klassiek modern en actueel of gewoon serieus hard, Orkest De Ereprijs weet het publiek te verrassen met een eigen klankkleur.