HAARLEM - Vanaf 16 november presenteert het Frans Hals Museum in locatie Hal solotentoonstellingen van Lubaina Himid en Marianna Simnett, twee toonaangevende Britse kunstenaars van verschillende generaties. Een tweeluik waarin beiden op een geheel eigen manier de bezoeker aan het denken zetten over de westerse culturele canon en het lichamelijke in een door technologie gedomineerde wereld. Lubaina Himid was de eerste vrouwelijke, Zwarte winnaar van de Turner Prize, de meest prestigieuze prijs in Engeland op het gebied van hedendaagse kunst. Directeur Ann Demeester: "Beide kunstenaars realiseren werk dat visueel krachtig is en tegelijkertijd (niet altijd aangename) vragen stelt over macht, kolonialisme, lichamelijkheid en technologie." Voor Simnett en Himid is de tentoonstelling bij het Frans Hals Museum hun eerste solotentoonstelling in Nederland. Beiden realiseren voor deze exposities nieuw werk.

Lubaina Himid – The Grab Test

Lubaina Himids (Zanzibar, 1954) werk draait om de representatie van wat onbelangrijk wordt geacht: genegeerd, gemarginaliseerd of liever niet gezien. Met deze blik kijkt ze naar de westerse culturele canon. In haar poëtische, kleurrijke schilderijen, beschilderde objecten en textielvoorwerpen verzint ze andere verhalen, verbeeldt ze mensen die binnen de kunstgeschiedenis en de massamedia vaak niet zichtbaar waren en maakt ze (historische) vergissingen expliciet. Ze heeft aandacht voor alledaagse vormen van creativiteit – zoals nijverheid en (vrouwelijk) huiselijk werk – die vaak niet als even belangrijk worden gezien als de traditioneel mannelijke, professionele, gearriveerde hoge kunstuitingen. In de tentoonstelling The Grab Test wordt een selectie van Himids bestaande werk getoond in locatie Hal. De werken hebben allemaal met het onderwerp ‘textiel’ te maken en tonen haar liefde voor kleur, ornament en patronen. Himid is overtuigd dat stoffen en textiel boodschappen dragen die we van kind af aan in ons opnemen. Tevens vestigt Himid hiermee de aandacht op de onzichtbare makers achter de pronkstukken van onze westerse, koloniale cultuur.

Speciale creatie voor Vleeshal en Hof

Na de val van Antwerpen in 1585 ontwikkelde het 17e-eeuwse Haarlem zich, mede door de invloed van gespecialiseerde textielarbeiders uit de Zuidelijke Nederlanden, tot hét centrum voor het weven van de kostbare stof damast. Het Frans Hals museum bezit een fraaie collectie damast die voor het eerst sinds lange tijd in Hof op zaal wordt getoond in een door Himid gekozen opstelling en selectie. Lubaina Himid bestudeerde de op de damasten afgebeelde motieven die vaak vormen van machtsvertoon en prestige symboliseren. Daardoor geïnspireerd beschildert zij een groot stuk stof dat in de monumentale Vleeshal aan de Grote Markt komt te hangen. Dit speciaal voor het museum gemaakte werk wordt rond de stenen pilaren van de hal gewikkeld en zo in de ruimte opgehangen dat de beschilderingen zichtbaar zijn.

Marianna Simnett – My Broken Animal
In 2015 won Marianna Simnett (Engeland, 1986) de belangrijke Jerwood/FVU prijs en in 2017 stond ze op de shortlist voor de Jarman Award. Haar werk was onder andere te zien bij Serpentine Galleries London, Copenhagen Contemporary en New Museum, New York. In haar video’s vertelt Simnett uitdagende, nieuwe sprookjes voor de 21e eeuw – sprookjes die vaak wreed lijken en de heersende moraal bevragen. Vrouwelijke protagonisten spelen in haar films en performances de hoofdrol en zij eisen een nieuwe omgang met lichamelijkheid, buiten traditionele voorstellingen van gender om. Hun lichamen worden met de nieuwste technologieën getransformeerd.

In de tentoonstelling My Broken Animal zijn naast de beklemmende installatie Faint With Light uit 2016 twee films prominent aanwezig, The Needle and the Larnyx (2016) en The Bird Game (2019). Die laatste film, die ook door het museum wordt aangekocht, maakt Marianna Simnett speciaal voor de presentatie in het Frans Hals Museum. Het museum co-produceert deze film met de Rothschild Foundation en Film en Video Umbrella London. Het museum investeert in de productie en koopt een editie van het werk aan. Daarnaast omvat My Broken Animal drie nieuwe sculpturale werken, waarvan Simnett er twee speciaal voor de tentoonstelling in het Frans Hals Museum maakt. Voor het eerst zal het sculpturale werk van de kunstenaar samen met een installatie en videowerk getoond worden.

Marianna Simnett geeft op 19 november een artist talk bij De Ateliers en Melanie Bühler (conservator van de tentoonstelling) zal na haar presentatie een gesprek met haar voeren.

Partners
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Ammodo, Outset Contemporary Art Fund Netherlands, de Vereniging Vrienden van het Frans Hals Museum, de BankGiro Loterij en Gemeente Haarlem.