GENK – Het was een finale die Boris Verhage zich nog lang zal heugen. Want spannend was het voor het elfjarige karttalent uit Aerdenhout, zondag op het circuit van Genk. Hij werd Nederlands kampioen in de Rotax Max Minimax-klasse na een zinderende slotrace.


“Ik was echt heel blij toen ik over de finish kwam”, zei kersverse kampioen Boris met enige opluchting in zijn stem. “Vóór de finale stonden drie rijders heel dicht bij elkaar in de stand, binnen vijf punten. We konden alle drie dus nog kampioen worden.”

“Ik had een doel: dat was voor de andere twee eindigen. Als dat lukte, wist ik dat ik kampioen was.” Maar het was nat op het circuit van Genk en dat zorgde voor verraderlijke omstandigheden en daarmee voor onvoorspelbare uitslagen.

Boris had dus een heet middagje op de Vlaamse piste. Hijzelf eindigde de finale keurig als vijfde, maar het was de vraag wat zijn twee concurrenten hadden gedaan. Die waren echter achter Boris geëindigd en toen was het feit daar: hij was kampioen!

Zo kon de getalenteerde Noord-Hollander dus opgelucht ademhalen. “De baan was kletsnat. Aan het begin van het weekend zaten we te struggelen, waren we nog veel te langzaam. Ik deed mijn best de lijnen te kopiëren van andere rijders en zo is het uiteindelijk toch nog gelukt.”

Dat was de sterk ingekorte versie van zijn succes. Want er lag uiteraard heel wat meer aan de basis ervan. Eigenlijk, zei Boris, kwam het besef dat dit weleens een bijzonder seizoen kon worden pas halverwege, tijdens de vierde ronde van het NK op het kartcircuit van Spa-Francorchamps in augustus.

“Want aan het begin van het seizoen ging het niet zo goed. Maar in Spa kreeg ik zelfvertrouwen en vertrouwen dat het nog kon lukken.” Niet zo gek ook, want Boris domineerde daar. Op de beroemde baan in de Belgische Ardennen won hij zowaar de kwalificatie, de prefinale én de finale.

“Daardoor zat ik daarna met veel meer moed in de kart en ging ik veel beter rijden”, zei hij. Die sublieme resultaten toonde hij overigens ook in andere kampioenschappen, zoals de BNL en de BMC. In dat laatste kampioenschap won hij twee races. “Dat was goed. Ik heb het kampioenschap niet kunnen winnen, maar het was goed voor mijn zelfvertrouwen.”

Over zelfvertrouwen gesproken: zijn Nederlandse titel had dat natuurlijk nog een extra boost gegeven. Het komt hem mooi van pas voor volgend seizoen. Dan stapt Boris namelijk over naar de Rotax Max Junioren-klasse. “Het programma weten we nog niet, maar ik heb er heel veel zin in. Het wordt een beetje spannend natuurlijk, maar ik denk dat het wel goed komt.”

Boris heeft namelijk al vier keer een Junior-kart getest en dat ging uitstekend. “Het was leuk. Maar ook een stuk zwaarder, moeilijk en ook sneller.” Maar voordat hij zich op zijn nieuwe klasse gaat focussen, volgt eerst nog de Grand Finals in Bahrein. Begin december gaat hij naar het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-coureurs. “Ik ben benieuwd hoever we kunnen komen”, zei Boris. “Ik kijk er heel erg naar uit!”

Boris bedankt zijn monteur Lars Caris, Senna van Walstijn, zijn vader en moeder, zus en broer die hem altijd steunen, en zijn team Gamoto by RR van Ramon Rietveld.