HAARLEM - Het Dolhuys bestaat dit jaar 700 jaar.
Het oudste gedeelte is de kapel, nu vol in restauratie.
Om het bestaan van deze eeuwenoude plek en haar relatief nieuwe functie als museum van de geest te vieren organiseren we een weekend vol festiviteiten.
Hoogtepunt van het weekend is het benefietgala.
Tijdens deze avond worden de plannen voor het nieuwe museum getoond en hopen we een fantastisch bedrag in te zamelen voor het realiseren van deze plannen.


Het benefietgala voor partners, sponsoren en relaties vindt plaats op vrijdag 22 november.
Gastvrouw van deze avond is Sophie Hilbrand.
Illusionist Victor Mids, bekend van Mindf*ck, komt een speciale act opvoeren en het diner wordt verzorgd door onze samenwerkingspartner Ron Blaauw.
We sluiten het gala af met een swingende band en hopelijk een mooi bedrag om de plannen voor de nieuwe opstelling te realiseren.

Op donderdag 21 november organiseren we een symposium met als thema “De architectuur van de uitsluiting en sociale inclusie”.
Aan het woord komen o.a. hoogleraar psychiatrie Jim van Os, socioloog Paul Schnabel, wethouder Zorg en Cultuur Marie-Thérèse Meijs en directeur Dolhuys | museum van de geest Hans Looijen.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn om kennis te delen en mee te praten over de rechten van de patiënt.
Is de separeercel daadwerkelijk rijp voor opname in de museale collectie of vraagt de weerbarstige praktijk een Dolhuys Manifest “Nederlandse GGZ separeervrij! 2.0”?

Op zaterdag 23 november, de 774e verjaardag van de stad Haarlem, gaan de deuren van het Dolhuys open voor het publiek.
Iedereen is welkom om tussen 14.00 en 17.00 uur een kijkje te nemen achter de schermen.
Te zien is een pop-up tentoonstelling met verhalen en foto’s van oud-bewoners en oud-medewerkers van het Dolhuys.
Daarnaast worden doorlopend rondleidingen gegeven door het gebouw, mag je de zolder bezoeken en kun je een recente ontdekking bewonderen; een muurschildering van de heilige Apollonia.
Ook kun je zelf een letterlijk steentje bijdrage aan de verbouwing van het pand door met hamer en beitel aan de slag te gaan.
Aanmelden voor de open dag of het symposium kan via reserveringen@hetdolhuys.nl.

Een nieuwe vaste opstelling
Op 1 april sloot het Museum van de Geest de deuren voor een grondige restauratie van het gebouw en de opbouw van een nieuwe vaste tentoonstelling.
Centraal staat straks de bezoeker, die als onderdeel van de museumbeleving zijn eigen geest onder de loep neemt.
Daarom is er in het nieuwe museum veel ruimte voor wetenschap, persoonlijke verhalen, levensvragen en hedendaagse kunst.
Te zien zijn werken van o.a. Marc Quinn, Tracey Emin en Johnny Wiekhart.
De objecten in het vernieuwde Museum van de Geest worden de dragers van verhalen uit heden en verleden.
Ze gaan over zorgen voor de geest toen en nu.
De nieuwe vaste tentoonstelling wordt ondersteund met een uitgebreid publieksprogramma.