HAARLEM - Visspeciaalzaak VIZmarkt is de 25ste Nederlandse visspecialist met een ASC & MSC-certificering en de eerste gecertificeerde viswinkel van Haarlem. Voor de eigenaren Sanne en Maarten Post is dit een belangrijke stap; "Wij geloven dat nu de tijd is om een verandering in te zetten, lokaal en wereldwijd. Het voelt goed om deel uit te maken van het visdetaillisten netwerk van MSC en zo met gelijkgestemden mensen overbevissing tegen te gaan".


De Marine Stewardship Council (MSC) is al een aantal jaar bezig om het netwerk van visspecialisten te vergroten en het contact te intensiveren. Jan van Keulen, commercial manager MSC:'VIZmarkt is een winkel met een hele heldere visie op duurzaamheid. De eigenaren Maarten en Sanne Post hebben aandacht voor de hele keten; bijvoorbeeld of vis in het juiste seizoen is gevangen, de hele vis kan worden gebruikt en er geen resten overblijven en welke conserveringsmethoden ze kunnen inzetten om het hele jaar goede vis te kunnen aanbieden. We zijn onder de indruk van de ontwikkelde dry-aging technieken van VIZ en trots dat ze hebben gekozen voor MSC-certificering.

Pioneer in dry-aging technieken
VIZmarkt Haarlem is gespecialiseerd in dry-aging, het rijpen van vis onder de meest ideale omstandigheden. Maarten Post, is met zijn ervaring als chef-kok gaan experimenteren en heeft kennis opgebouwd naar het beste rijpingsproces per soort. De vissen worden aan de graat gerijpt in een speciale koelkast waarin de luchtvochtigheid én temperatuur precies kunnen worden afgesteld. Het resultaat is een vis met de frisse smaak van vers, die door dry-aging nog voller, intenser wordt.

Een gevarieerd duurzaam aanbod is beschikbaar
Inmiddels zijn er in Nederland meer dan honderd soorten vis MSC-gecertificeerd, waardoor het voor een visspecialzaak ook makkelijker wordt om een gevarieerd aanbod van duurzame MSC-gecertificeerde vis aan te bieden.Populaire soorten als schol, kabeljauw, koolvis, zalm, haring en schelpdieren als mosselen, kokkels en oesters zijn ruim beschikbaar(zie het overzicht van beschikbare soorten op de website van MSC).

Naast de MSC visserij standaard is er ook de MSC-traceerbaarheidsstandaard
Op dit moment zijn in ongeveer 70 landen meer dan 38.000 producten met MSC-keurmerk verkrijgbaar, afkomstig van 370 visserijen. Het MSC-keurmerk waarborgt de traceerbaarheid hiervan, van oceaan tot op het bord. Die ketentransparantie is ook van belang voor de visspecialist en de consument. Consumenten die het bekende MSC-keurmerk zien, kunnen erop vertrouwen dat de vis ook echt uit een duurzame visserij komt.

Duurzame visserij volgens het MSC-programma
Kort samengevat is een visserij duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van dat visbestand weer op hetzelfde niveau te brengen. Duurzame visserij volgens de MSC-standaard betekent meer dan alleen de instandhouding van een visbestand. De MSC-standaard is de meest gehanteerde definitie van duurzame visserij wereldwijd en is samen met visserijexperts, wetenschappers en natuurbeschermingsorganisaties ontwikkeld. Het omvat drie principes; 1) het instandhouden van gezonde visbestanden, 2) de visserij heeft minimale effecten op het mariene ecosysteem en 3) er is sprake van goed management, regulering en toezicht.