HAARLEM - Voor kinderen en jongeren met psychische problemen is het leven vaak zwaar en complex. Ze dragen veel, voelen veel — soms meer dan ze kunnen verwoorden. "Veel van het lijden zit niet alleen in het hoofd, maar ook in het lichaam," vertelt oud-hockeyinternational en tegenwoordig kinder- en jeugdpsychiater Carlijn Welten van Het Huis. "We wilden iets anders doen dan wat reguliere therapieën bieden: jongeren die zijn vastgelopen laten surfen, plezier maken, even alles vergeten. En dat het hele jaar door." Met dat idee ging Welten in gesprek met Reggeborgh Foundation. Om het plan te laten slagen, was Het Huis op zoek naar een Surfbus. Dankzij de steun van Reggeborgh Foundation en de inzet en creativiteit van de bouwers kon 'de Surfbus' – en daarmee het Surfproject – worden gerealiseerd.


Het Surfproject: ontstaan uit een idee, gedreven door plezier

Tijdens een ontmoeting met de oprichter van Surfclub Skiffa werd het idee geboren om te gaan surfen met jongeren die kampen met psychisch lijden. Welten vertelt: "Juist in de winter, wanneer het buiten koud is maar het water warmer aanvoelt, is de kracht en magie van het surfen het grootst. Na het surfen warmen jongeren zich op in de Surfbus, met warme chocolademelk, thee en koffie. Daar worden verhalen gedeeld, gelachen en gepraat — een warm moment van samenzijn. Een plek zonder druk of verwachtingen." Tijdens een surftrip gaat er een therapeut van Het Huis mee. Niet om te behandelen, maar om te ondersteunen waar nodig. Het grootste werk wordt echter gedaan door de coaches van Skiffa. "Zij coachen de jongeren, waarbij het draait om overwinnen en plezier," benadrukt Welten. "Dat is wat telt." Het Surfproject biedt jongeren de ruimte om te ontspannen en te ontstressen.

Een veilige plek, een nieuw verhaal

Reggeborgh Foundation is trots om met de Surfbus bij te dragen aan het Surfproject. "Wij geloven sterk in de kracht van sport en een actief leven. Zeker voor deze groep jongeren die is vastgelopen, hopen wij dat zij hierdoor weer positiviteit en voldoening ervaren. Dat is tenslotte goed voor ieder mens," aldus Inge Wessels van Reggeborgh Foundation. De samenwerking tussen Het Huis en Reggeborgh Foundation laat zien hoe maatschappelijke betrokkenheid en innovatieve zorgconcepten elkaar kunnen versterken. "We hadden het nog nooit gedaan, dus we dachten: we kunnen het vast wel," besluit Welten.

Over Het Huis

Het Huis is een nieuw centrum voor innovatieve, specialistische kinder- en jeugdpsychiatrie, gevestigd in Haarlem. Het biedt een plek waar kinderen en jongeren van zeven tot vierentwintig jaar kunnen herstellen met een vorm van therapie die zich minder richt op alleen praten, en meer op het lichaam, beweging en ervaringsgericht werken. Geen nadruk op diagnoses of labels, maar op het verhaal van hun pijn in combinatie met hun krachten. Sport, creativiteit en samenzijn vormen hierin de kern. Jongeren worden aangemoedigd om te ervaren en opnieuw ontspanning te vinden.