HEEMSTEDE - Vanwege de coronacrisis gaat de Dodenherdenking bij de monumenten aan de Vrijheidsdreef in Heemstede dit jaar niet door. Scoutinggroepen in het dorp organiseren een actie waabij Heemstedenaren met herdenkingssteentjes bij kunnen dragen aan een kunstwerk op 4 mei.

Scoutinggroepen van Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO willen dat Heemstedenaren zich met de actie toch verenigd voelen tijdens de twee minuten stilte. Iedereen kan een kiezelsteentje wit, rood of blauw schilderen en er eventueel een naam van een overledene uitde Tweede Wereldoorlog op zetten.

De scouts verzamelen de komende dagen de steentjes en zorgen ervoor dat er op 4 mei een mooi kunstwerk van de steentjes is gemaakt in de vorm van een fakkel.

Herinnering
De Heemsteedse groepen sluiten aan bij een landelijke actie van Scouting Nederland. De steentjesactie past past in een Joodse traditie om steentjes achter te laten bij graven. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Ze laten een teken achter dat laat zien dat ze op bezoek zijn geweest.

Ook sluit het aan bij het kunstwerk Levenslicht dat Daan Roosegaarde voor de viering van 75 jaar vrijheid in dorpen en steden door heel Nederland heeft gemaakt. Dit kunstwerk bestaat uit 104.000 aangelichte stenen, verwijzend naar het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.