HAARLEM - In de nieuwe tentoonstelling van Museum van de Geest | Outsider Art laat de spraakmakende modeontwerper Duran Lantink zich inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. In 'Duran's Factory: Outsiderwear the Exhibition' zijn werken te zien van onder andere The Choolers, Vanderschenden en Lantink zelf. De fotografie van de creaties is in handen van kunstenaar Bruin Parry. De tentoonstelling wordt op 17 september geopend met een spectaculaire modeshow.    

Het decor van de tentoonstelling is de studio van Warhol; museumzalen die volledig zijn bekleed met zilverfolie. In deze uitzinnige entourage in New York ontving Warhol in de jaren zestig zowel supersterren als excentrieke outsiders. Door zich te omringen met sterren en invloedrijke personen groeide zijn bekendheid. Ook Lantink zet zijn beroemdheid in en laat 'The Factory' van Warhol herleven met nieuwe supersterren. Dansend betreed je de zilveren broedplaats, waar LeBelle-dansers gekleed door de modeontwerper je verwelkomen op vijf grote schermen. De interactieve installatie van dansgroep LeBelle is één van de topstukken in de tentoonstelling. Samen met hen maakte Lantink de 'Stardom film'. Een ander opvallend werk is de 'hoarder installatie'. Na Andy Warhol zijn dood in 1987 kwam aan het licht dat hij een neiging had tot hoarden, een dwangmatige manier van verzamelen. Hoarders kunnen ook georganiseerd verzamelen, zo laat de in zilverfolie verpakte kunst-installatie zien.

Museum van de Geest | Outsider Art is hét enige museum in Nederland dat (internationale) outsider art laat zien. Het museum toont verrassende, niet-gepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond. De samenwerking met kunstenaar Jan Hoek, het Outsiderwear festival en modeontwerper Duran Lantink is een unieke kans om deze bijzondere talenten in de spotlight te zetten. 'Duran's Factory: Outsiderwear the Exhibition' is te zien vanaf 17 september 2021 t/m 6 juni 2022 in Museum van de Geest | Outsider Art, gevestigd in de Hermitage Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar in de webshop van de Hermitage vanaf 6 september 2021.  

BIOGRAFIE DURAN LANTINK
Duran Lantink (1989) is een spraakmakende modeontwerper. Hij opereert op het snijvlak van kunst en mode en staat bekend om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid. Tevens zet hij maatschappelijke thema's centraal, zoals emancipatie, gelijkheid en duurzaamheid. Hij richt zich op een toekomst waarin we op inclusieve wijze mode produceren, zonder de aarde te vervuilen. Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van eclectische collagetechnieken, tegenstellingen en ook zijn gevoel voor urgente maatschappelijke thema's. Hij omschrijft zichzelf als iemand die buiten het systeem staat. Lantink is samenwerkingen aan gegaan met o.a. dakloze transsekswerkers, zijn alcoholische kunstenaarsvriend Rode Robbie en de internationale supersterren Billie Eilish en Janelle Monáe. In 2020 was hij de winnaar van de Amsterdamprijs voor de kunst in de categorie Stimuleringsprijs.

Outsiderwear Festival
Op 8 juli vindt in de Melkweg in Amsterdam de opening van het Outsiderwear Festival plaats. De opening is te volgen via een gratis livestream op melkweg.nl. Twee weken lang is op verschillende plaatsen in de stad Outsider Wear te zien. Haal een plattegrond op bij de hoofdlocatie Outsiderland in Sexyland World en loop naar binnen bij Droog Amsterdam, de Patta Store op de Zeedijk, Museum van de Geest I Outsider Art en andere verrassende plekken. Outsiderwear is een project waarin getalenteerde "outsider" kunstenaars samenwerken met opkomende of reeds succesvolle mode ontwerpers, streetwear labels en kunstenaars.   

Museum van de Geest
Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in  Amsterdam en één in Haarlem. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art waar kunstenaars hun binnenwereld aan de buitenwereld tonen. Het museum in Haarlem brengt de kracht en kwetsbaarheid van de menselijke geest in beeld. Je wordt uitgedaagd om met een open blik naar je eigen geest te kijken en die van anderen.