HAARLEM - In de nieuwe tentoonstelling van Museum van de Geest | Outsider Art laat de spraakmakende modeontwerper Duran Lantink zich inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. In ‘Democracy’ zijn werken te zien van onder andere Bea Otte, Theater Lebelle en Victor Crepsley. De visie van Jan Hoek’s Outsiderwear komt goed tot leven tijdens deze tentoonstelling, waarbij outsiders en insiders hun talenten samenvoegen. In de door Lantink geschapen wereld smelten kunstenaar en bezoeker samen door beiden een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling. Voorafgaand aan de tentoonstelling vindt op 3 september een spectaculaire modeshow plaats voor Amsterdam Fashion Week in de Hermitage, bij het Museum van de Geest. De tentoonstelling is vanaf 24 september 2021 te zien in het museum.

Het decor van de tentoonstelling is een creatieve interpretatie van de studio van Warhol. In deze uitzinnige entourage in New York ontving Warhol in de jaren zestig zowel supersterren als excentrieke outsiders. Door zich te omringen met sterren en invloedrijke personen groeide zijn bekendheid. Ook Lantink zet zijn beroemdheid in en laat ‘The Factory’ van Warhol herleven met nieuwe supersterren.

Dansend betreed je de creatieve broedplaats, waar LeBelle-dansers gekleed door de modeontwerper je verwelkomen op twee grote schermen. De interactieve installatie van dansgroep LeBelle is één van de topstukken in de tentoonstelling. Samen met hen maakte Lantink de ‘Stardom film’. Een ander opvallend werk is de ‘hoarder installatie’. Na Andy Warhol zijn dood in 1987 kwam aan het licht dat hij een neiging had tot hoarden, een dwangmatige manier van verzamelen. Hoarders kunnen ook georganiseerd verzamelen, zo laat de in zilverfolie verpakte kunst-installatie zien.

Modeshow Duran Lantink &Theater Lebelle speler Bea Otte
Tijdens Amsterdam Fashion Week toont Lantink op vrijdag 3 september zijn ‘Democracy’ collectie op een unieke locatie: naast het Museum van de Geest in de Hermitage. Co-designer Bea Otte van Theater Lebelle laat haar visie los op de creaties en drukt haar stempel op de visagie van de modellen. Deze unieke collectie laat de grenzen tussen ‘outsider’ en ‘insider’ verder vervagen en dat is tijdens de tentoonstelling te zien.

Bezoeker wordt kunstenaar
Passief naar een schilderij kijken is niet aan de orde in Duran’s Democracy. Als museumbezoeker word je uitgedaagd om de tentoonstelling te verrijken door een creatieve bijdrage te leveren. De sokkels, muren en vloeren van Museum van de Geest zijn een blank canvas, net als één collectie item van Lantink, waarop je vrij mag creëren.

Museum van de Geest
Museum van de Geest | Outsider Art is het enige museum in Nederland dat (internationale) outsider art laat zien. In het museum In Amsterdam tonen kunstenaars hun binnenwereld aan de buitenwereld via outsider art. De samenwerking met kunstenaar Jan Hoek, Outsiderwear en modeontwerper Duran Lantink is een unieke kans om deze bijzondere talenten in de spotlight te zetten. ‘Democracy’ is te zien vanaf 24 september 2021 t/m 6 juni 2022 in Museum van de Geest | Outsider Art, gevestigd in de Hermitage Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar in de webshop van de Hermitage vanaf 6 september 2021. Het Museum heeft nog een vestiging in Haarlem dat de kracht en kwetsbaarheid van de menselijke geest in beeld brengt. Je wordt uitgedaagd om met een open blik naar je eigen geest te kijken en die van anderen.

Biografie Duran Lantink
Duran Lantink (1989) is een spraakmakende modeontwerper. Hij opereert op het snijvlak van kunst en mode en staat bekend om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid. Tevens zet hij maatschappelijke thema’s centraal, zoals emancipatie, gelijkheid en duurzaamheid. Hij richt zich op een toekomst waarin we op inclusieve wijze mode produceren, zonder de aarde te vervuilen. Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van eclectische collagetechnieken, tegenstellingen en ook zijn gevoel voor urgente maatschappelijke thema’s. Hij omschrijft zichzelf als iemand die buiten het systeem staat. Lantink is samenwerkingen aangegaan met o.a. dakloze transsekswerkers, zijn alcoholische kunstenaarsvriend Rode Robbie en de internationale supersterren Billie Eilish en Janelle Monáe. In 2020 was hij de winnaar van de Amsterdamprijs voor de kunst in de categorie Stimuleringsprijs.

Outsiderwear
Outsiderwear is een project opgericht door Jan Hoek waarin getalenteerde kunstenaars samenwerken met opkomende of reeds succesvolle modeontwerpers, streetwear labels en kunstenaars. De combinatie Duran Lantink en Theater Lebelle is één van deze unieke samenwerkingen. Het werk dat zij produceerden is onderdeel van de tentoonstelling Democracy.

Cordaan & Theater Lebelle
Theater LeBelle is een theatergezelschap in Amsterdam voor mensen met een verstandelijke beperking, onderdeel van het Cordaan programma Kunst & Cultuur. Door middel van theater, producties en inclusieve samenwerkingsverbanden wordt er gewerkt aan talentontwikkeling en persoonlijke doelen.