HAARLEM - Op zondag 16 februari is de tweede editie van het levensliederenfestival Zwanenzang. Café De Zwaan heeft deze liedjeswedstrijd in het leven geroepen en laat twaalf kandidaten strijden om de felbegeerde Zwanenzang Wisseltrofee. Een deskundige jury bepaalt wie de beste tranentrekker zingt en met de bokaal en de eer naar huis gaat.

Sigrit de Jongh, eigenaar van café De Zwaan, is fan van het Nederlandstalige lied. “Er zijn ontzettend veel mooie levensliederen gemaakt. Sommigen zijn alweer vergeten en anderen worden nog steeds luidkeels meegezongen. Wij hebben beide categorieën in het festival,” legt zij uit. Twaalf kandidaten uit Haarlem strijden om de wisseltrofee die vorig jaar gewonnen is door René Las van Bennekom, die ook dit jaar weer van de partij is.

Rotterdamse smartlap met een traan
De liedjes van Willy Alberti zijn favoriet dit jaar. Drie zangers gaan met een nummer van deze volkszanger aan de slag. Ook de Zangeres Zonder Naam is ruim vertegenwoordigd. En natuurlijk komen levensliederen van André Hazes, Rita Hovink, Conny van den Bos en Johnny Jordaan voorbij. Sigrit: “Wat bijzonder is deze keer, is dat er naast al die Amsterdamse heerlijkheden ook een Rotterdamse smartlap bij is. Ketelbinkie van Frans van Schaik uit 1942. Verder nog een eigen nummer van Haarlemmer Jan Beenen én een onvervalst Mokums nummer ‘Eenzaam in Amsterdam’ van Henk van Mokum. Kortom, genoeg diversiteit. En er staan genoeg doosjes tissues om de tranen mee te drogen.”

Deskundige jury
Al deze nummers worden door een deskundige jury beoordeeld. Deze jury bestaat uit levensliederenkenner Joost Mulder, smartlappenliefhebber Jan Dortmundt en tv-persoonlijkheid Dieuwertje Blok. Zij is zelf kleindochter van Stella Fontaine die in 1919 een hit scoorde met de smartlap Zusje. Alle kandidaten worden professioneel begeleid door accordeonist Jaap Somsen.

De winnaar ontvangt niet alleen de wisseltrofee, maar wint ook een optreden op koningsdag voor een groot publiek in het café. Het festival begint om 14.30 uur en vindt plaats in café de Zwaan aan de Kinderhuisvest 53, Haarlem.

Meer informatie over het festival is te verkrijgen via de Facebookpagina Zwanenzang of via info@cafedezwaanhaarlem.nl