HAARLEM - Museum van de Geest | Outsider Art opent na de lockdown de deuren met maar liefst twee nieuwe tentoonstellingen: ‘For the Love of Art: Collectie Highlights’ en ‘Art Against the Flow’. De eerste expositie toont topstukken uit de eigen collectie die is ontstaan tijdens 10 jaar collectioneren. Met ruim 90 werken een zeer diverse kunstcollectie waar de liefde voor het creëren vanaf spat. ‘Art Against the Flow: Chicago Calling' toont dat er in deze Amerikaanse stad altijd plaats is voor eigenzinnigheid en authenticiteit. Een verhaal dat plaatsvond buiten de mainstream, verteld door elf kunstenaars, waaronder Lee Godie, Joseph Yoakum en de beroemde Henry Darger. Beide tentoonstellingen openen op 3 maart 2021.

For the Love of Art
In ‘For the Love of Art’ toont Museum van de Geest een diverse kunstcollectie die één universeel verhaal vertelt. Het verhaal van de maker die middels kunst, de liefde voor het proces van creëren overbrengt en daarmee een stukje van zijn innerlijke wereld blootgeeft. In de ruim 90 werken is de passie voelbaar. Het doet denken aan je eigen geest in staat van verliefdheid, waar je vol overgave handelt en er bijna geen ruimte is voor invloeden van buitenaf.

Naast monsterachtige sculpturen met dromerige blik vervaardigd door de Japanse kunstenaar Shinichi Sawada hangen vriendelijke zwartwit figuren getekend door de Iraanse Davood Koochaki. De gedachten van de Britse Richard C. Smith worden geduid in filmfragmenten uit de documentaire van Gabriel Jagger (zoon van Mick Jagger) en Finbar Brown, en even verderop ontdek je de schilderijen en collages van Ria Mul. Opvallend zijn de digitale werken van Abraham Diopp, want deze werkvorm zie je niet vaak binnen de outsider art. Verbaas je over de explosie van kleur in de creaties van M. Anesi, de details in de textiele werken vol bloemen en planten van de Zuid-Afrikaanse Aradne en nog zoveel meer.

De kunstwerken laten zien dat liefde gepaard gaat met tegenstrijdigheden: thema’s als angst, frustratie en woede spelen een rol, naast verbinding, passie en het verlangen naar iets ongrijpbaars. Ook de fascinatie voor een materiaal, een structuur of een obsessie met een bepaalde handeling trekt de aandacht. Naast textiel, keramiek en papier wordt er gebruik gemaakt van uiteenlopende materialen als rubber, nietjes, computerpixels, knopen, fruitdozen en medailles.

De totale collectie outsider art van Museum van de Geest omvat zo’n 1700 werken van 120 kunstenaars, een selectie topstukken is hier te zien, het is het resultaat van 10 jaar collectioneren met hartstocht. De werken zijn met name afkomstig uit ateliers verbonden aan instellingen in binnen- en buitenland.

Art Against the Flow: Chicago Calling
Met de tentoonstelling ‘Art Against the Flow: Chicago Calling’ verkennen we de vervlochten geschiedenis van enkele buitengewoon originele kunstenaars. Tijdens hun leven was er geen of nauwelijks interactie tussen hen. Door hun werken samen te brengen, presenteren we uitwisselingen van gevoelens, ideeën, bedoelingen, overtuigingen en ingebeelde gesprekken.

De selectie is samengesteld door Intuit: The Center for Intuitive and Outsider Art in Chicago, opgericht in 1991. Dat dit museum voor outsider art in Chicago staat is geen toeval, de stad kent een lange geschiedenis van ontvankelijkheid die zich niet beperkt tot de kunstscene. Toen Jean Dubuffet, grondlegger van de term Art Brut, in het naoorlogse New York nog de spreekwoordelijke deur werd gewezen, bleek hij in Chicago direct welkom. Veel kunstenaars, critici en verzamelaars uit Chicago waardeerden het nemen van risico's en de toewijding aan authentieke zelfexpressie als bewijs van een avant-garde mentaliteit.

Topstukken in de tentoonstelling zijn de werken van de wereldberoemde Henri Darger. Verder zie je totempalen van Mr. Imagination, kerkelijke vogelhuisjes van de Italiaanse Aldobrando Piacenza, schilderijen met zelfportretten van de op straat dolende Lee Godie en de indrukwekkende sculpturen van Charles Smith, die het pijnlijke verhaal vertellen van Afro-Amerikanen in Chicago.

De verbinding met de artistieke mainstream ontbrak, maar al deze kunstenaars vonden een standvastig publiek dat hen accepteerde en met veel enthousiasme verwelkomde, waaronder gevestigde musea in verschillende delen van de wereld. Amsterdam is de laatste locatie van deze reizende tentoonstelling die begon in Chicago en via Parijs en Lausanne in Museum van de Geest | Outsider Art belandde.

Museum van de Geest
Museum van de Geest heeft twee vestigingen: een in Haarlem en een in Amsterdam. In het museum in Haarlem ontdek je op een interactieve manier meer over je eigen geest en die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun innerlijke wereld tonen. Beide musea geven een stem aan mensen in de samenleving die eerder niet vertegenwoordigd waren in het culturele landschap.