HAARLEM - Voor iedereen die meer wil weten over de het verhaal van de Bollenstreek: over de bloembollenkwekers, handelaren, families en het bollenerfgoed als bollenschuren, woonhuizen en landschuurtjes die mede het landschap van de Bollenstreek kenmerken.

Op woensdag 4 september geeft de Hillegomse schrijfster Marca Bultink een lezing over het landschap en erfgoed van de bloembollencultuur. Marca is actief op het gebied van cultuurhistorie en landschap van de Duin- en Bollenstreek en heeft ruim 15 historische publicaties op haar naam staan. De lezing wordt georganiseerd bij de tentoonstelling ‘Het Verleden van de Velden, de archeologie van de Duin- en Bollenstreek’ die in het museum te zien is.


Het bollenerfgoed belicht Bijna twee eeuwen bloembollencultuur hebben in de Duin- en Bollenstreek hun sporen nagelaten. Ondernemende families veranderden duinen en bossen in een bloeiend cultuurlandschap. Zij gaven het landschap zowel een economische als toeristische functie. Bloembollenkwekers en -handelaren bouwden bollenschuren en exportbedrijven, maar ook villa's en woonhuizen voor zichzelf en voor hun personeel. Ook de veilingen, tuinbouwschool en de landschuurtjes horen tot het bollenerfgoed, dat zo karakteristiek is voor de Bollenstreek. In haar lezing gaat Marca in op dit kenmerkende erfgoed voor de Bollenstreek.

Toegang gratis, wel aanmelden De lezing wordt gehouden op woensdagavond 4 september in het Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18K. De deuren van het museum gaan om 19:30 uur open. De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via mvddries@haarlem.nl