HAARLEM -De 76e editie van het HIT gaat van start. Zo’n 90 jongeren gaan deze maand aan de slag met hun talent in de disciplines dans, theater, beeldende kunst, muziek en spoken word. In april gaan de deelnemers een Haarlems podium op om hun talent te presenteren.

Het HIT is een talentonwikkelingsprogramma voor middelbare scholieren uit Zuid-Kennemerland. Het is een project van voortgezet onderwijsscholen en wordt grotendeels gefinancierd door de gemeente Haarlem. De organisatie is sinds 2011 in handen van Hart.

Programma HIT 2023
Onder begeleiding van professionals en studenten uit het vak gaan deze maand 87 jongeren van 15 middelbare scholen uit de regio aan de slag met hun talent. De coaches bieden de talenten een netwerk en masterclasses vol tips & tricks en inspiratie.

Tijdens de podiumavonden en expositie presenteren de jongeren hun acts en kunstwerken. Dit jaar worden er voor het eerst in de geschiedenis van het HIT geen prijzen uitgereikt. De aandacht gaat uit naar de ontwikkeling die de deelnemers doormaken en de ontmoetingen die ze met elkaar hebben. Alle deelnemers krijgen een getuigschrift van hun coaches.

Naast talentontwikkeling blijkt de behoefte groot om samen te zijn met gelijkgestemden. “Mijn grootste doel is om samen te zijn met andere muzikanten om samen muziek te maken, aangezien ik dit nog niet vaak heb gedaan.” zegt een vijftienjarige HIT-deelnemer. Een andere deelnemer vult aan: “Ik zou het heel leuk vinden om in een bandje te spelen. Muziekvrienden maken.”

HIT Schooltoneel
Ook is er op dinsdag 6 juni een HIT Schooltoneel avond in de Schuur. Leerlingen van middelbare scholen uit Zuid-Kennemerland presenteren zich in 15 minuten met een scène van een productie, een open repetitie of een improvisatie. Ook zijn er gesprekken met de jonge theatertalenten over thematiek en het maakproces. Deze avond wordt gehost door de Schuurjongeren.

Data en locaties
HIT podiumavond muziek & spoken word: maandag 3 april, aanvang 19:30 uur, Slachthuis.
HIT podiumavond dans & theater: dinsdag 4 april, aanvang 19:30 uur, Haarlem College.
Opening HIT expositie beeldende kunst: woensdag 12 april, aanvang 15:30 uur, 37PK.
HIT Schooltoneel: dinsdag 6 juni, Schuur.
Link om kaarten te reserveren: https://www.hart-haarlem.nl/hit-kaartverkoop