HAARLEM - Heb je nog een vuurwerkbril ergens rondslingeren, de verloskundigen verzamelen alles wat ze maar kunnen om zichzelf en hun zwangere cliënten te beschermen. De Verloskundige Kring Kennemerland heeft sinds vrijdag dagelijks overleg met het ziekenhuis en huisartsen om de baby's in de regio veilig ter wereld te brengen.

Voorzitter Nienke Anker van de overkoepelende organisatie van verloskundigen van IJmuiden tot Nieuw-Vennep, en zelf werkzaam bij de Verloskundigen Bolwerk In Haarlem, is luid en duidelijk: "We laten de zwangere zeker niet in de steek." Juist de vrouwen die maar één doel hebben, dat het goed met hun kind in de buik gaat, moeten vertrouwen houden in de hulp van de verloskundigen.

Ze houden sinds afgelopen vrijdag dagelijks overleg met de gynaecologen in het Spaarne Gasthuis en de huisartsen. Het aantal zwangere vrouwen dat 'snotterig en koortsig' is, of de partners ziek zijn en hoe de personele bezetting in de verloskundige praktijken is, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Daar is nu nog geen verontrustende stijging in waar te nemen, volgens Anker. "Als we dat wel constateren, gaan we wellicht over tot één locatie in de hele regio waar dan de zieke zwangeren voor controle terecht kunnen, en waar we dan als verloskundigen in shifts het spreekuur houden."

Ondertussen zijn alle verloskundigen ook op creatieve wijze bezig om een gezamenlijk depot aan beschermingsmiddelen aan te leggen. "Van een autospuiterij van een cliënt krijgen we mondkapjes en we hamsteren zelfs vuurwerkbrillen. Misschien heeft een opticiën nog een zak in het magazijn liggen", hoopt Anker. "Als iemand iets heeft, meld het dan alsjeblieft bij een praktijk in de buurt."

Videobellen
Sinds gisteren kunnen zwangere vrouwen zich ook laten controleren door te videobellen met de verloskundige, om zo maar zo minimaal mogelijk fysiek contact te hebben. "Daar zijn de vrouwen blij mee. En ook met de regelmatige nieuwsbrieven die we nu gezamenlijk versturen." Verloskundige denkt dat juist het samenwerken van alle praktijken in Zuid-Kennemerland de juiste zorg kan waarborgen.

En in ieder geval is het in zorggebied van het Spaarne Gasthuis nog steeds mogelijk om thuis te bevallen.