HAARLEM - De Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen (1897-1979) is vooral bekend geworden door zijn oorlogsmonumenten als De dokwerker, de Man voor het vuurpeloton en het Bomslachtoffer. Twee keer per maand geven de samenstellers van de tentoonstelling, Antoinette Andriessen en Monique van Royen, op zondag om 14 uur een korte instaprondleiding bij de tentoonstelling Dicht bij Mari Andriessen. Hoe werkte Mari in zijn atelier en wat was het voor een man? De instaprondleidingen zijn gratis voor bezoekers van het museum. Aanmelden is niet nodig.

Naast grote werken heeft Andriessen zijn hele leven kleine beelden van terracotta gemaakt. Veel van zijn beelden en voorontwerpen in gips bevinden zich in de privécollecties van zijn kleindochters, die ze voor één keer uitlenen aan Verwey Museum Haarlem. Deze voorstudies en beelden vertellen een heel persoonlijk verhaal over Andriessen. Voor het eerst zijn ook enkele van zijn tekeningen en schetsboeken te zien. Met voorwerpen uit Mari’s atelier is een reconstructie gemaakt van zijn werkruimte. Dichter bij Mari Andriessen kun je eigenlijk niet komen.


Hoewel Andriessen zijn leven lang in steen heeft gewerkt, lag zijn grote kracht in het boetseren. Hij was een begenadigd ontwerper, die in zijn geboetseerde schetsen al de monumentaliteit wist te leggen die zich manifesteerde bij uitvoering in het groot. Zijn eruditie, gevoel voor humor, maar ook de filosofische kant van zijn karakter kwamen vooral tot uiting in zijn vele kleine beelden.

Naast veel familieverhalen is er op de tentoonstelling ook aandacht voor de Haarlemse kunstkringen waarin Mari actief was. Zijn vriendschap met Kees Verwey resulteerde in verschillende samenwerkingen en portretten van familieleden en elkaar.Titel Gratis instaprondleidingen in Verwey Museum Haarlem

Data 13 en 27 nov., 11 en 18 dec. 2022,
8 en 22 jan., 12 en 19 febr., 5 en 19 mrt. 2023 Tijd 14 uur
Waar Verwey Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem
Kosten gratis voor museumbezoekers
Aanmelden niet nodig, verzamelen bij de balie van het museum
Website www.verweymuseumhaarlem.nl
Verwey Museum Haarlem is geopend dinsdag t/m zaterdag 11 - 17 uur zondag en maandag 12 - 17 uur, eerste zondag van de maand gratis toegang