HAARLEM - Kermisman Frans Stuy, eigenaar van het door vuurwerk beschadigde pannenkoekenhuis aan het Reinaldapad in Haarlem, is niet boos op de dader. Een 17-jarige jongen probeerde op nieuwjaarsnacht in het restaurant in te breken door een vuurwerkbom te gebruiken, maar dat ging helemaal mis. Hij raakte zelf zwaargewond. "Dit soort jongens moet geholpen worden."

In gesprek met NH Nieuws zegt de Amsterdammer veel ervaring heeft met 'dit soort jeugd' en hij bereid is om te helpen. "We zijn allemaal erg geschrokken, maar van boosheid is geen sprake", legt hij uit, terwijl de markante kermisman met zijn hand over zijn hart strijkt.

Persoonlijk bemoeien
De 17-jarige jongen ligt op dit moment zwaargewond in het ziekenhuis. Volgens Stuy gaat het niet zo goed met hem. "Ik hoop dat hij weer uit het ziekenhuis komt, en dan wil ik mij er persoonlijk mee bemoeien. Ik zou graag contact willen met de ouders om te kijken wat er precies aan de hand is. Die jongen moet je helpen of misschien gaat het thuis niet goed", aldus Stuy.

Volgens Stuy komt hij regelmatig hangende jeugd tegen op brommertjes tegen als hij het parkeerterrein van zijn pannenkoekenhuis oprijdt. Een groot probleem, aldus de Amsterdammer, dat bestrijd moet worden met het reiken van een hand. "Ik werk al 25 jaar met kansarme jongeren en heb al heel wat jongens van de straat getrokken. Ik zou ze graag helpen met een opleiding."

Andreaspenning
De kermisman kreeg vorig jaar maart de Andreaspenning, omdat hij al bijna 25 jaar als ondernemer kansarme jongeren opleidt en werk geeft bij kermissen en andere evenementen in Amsterdam. De voorgevel van het pand raakte behoorlijk beschadigd, maar het restaurant ging gisteren wel gewoon open. "Het had behoorlijke impact op het personeel, maar gisteren stonden ze er weer en het we hadden een vol huis."