HAARLEM - Op zondag 6 oktober is het Mugfest op de Grote Markt. Het gratis duurzaamheidsfestival van de Groene Mug staat in het teken van ‘duurzaam doen’. Laat je verrassen door muziek, theater, film, workshops en de duurzaamheidsmarkt. Iedereen tussen de 0 en 100 is welkom. Ontdek wat jij kunt bijdragen aan een duurzaam, groen en toekomstbestendig Haarlem!

De Grote Markt en omgeving is tijdens Mugfest omgetoverd tot een festivalterrein. Laat je inspireren over hoe we in de toekomst ook nog fijn kunnen wonen, werken en leven in Haarlem. Op Mugfest ondervind je hoe je thuis en in je omgeving je steentje kunt bijdragen.

Haarlems Klimaatakkoord

Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid: ‘Veel mensen willen wel iets aan duurzaamheid doen, maar lang niet iedereen weet hoe. Mugfest is een positief festival waar Haarlemmers zich kunnen laten inspireren hoe we samen kunnen werken aan een leefbaar, groen en toekomstbestendig Haarlem. Het is ook een mooi podium voor partijen die al samenwerken om Haarlem duurzamer te maken en zich hebben aangesloten bij het Haarlems Klimaatakkoord.

’Duurzame kledingkast
Speciale aandacht op Mugfest is er voor duurzaam textiel. Haarlem doet voor het eerst mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week. De gemeente Haarlem organiseert samen met DSFW verschillende activiteiten tussen 4 en 13 oktober, zoals een Groene Textielroute langs 30 winkels die duurzame kleding verkopen. Tijdens Mugfest kun je naar ‘The positive chain of change’, een documentaire over de kledingindustrie. De maakster Chanel Chapman leidt een discussiepanel waar onder andere Lonneke Verbunt, oprichter BrandMission, en Maaike Groen, oprichter MissGreen, plaatsnemen. In grand café Brinkmann vindt de Mugfest Kledingruil plaats.

Haarlem wordt steeds gasvrijer
Bij de Pop-up Woningcheck kunnen Haarlemmers terecht bij het Duurzaamheidsloket, het Duurzaam Bouwloket en energiecoaches om zich te laten adviseren over duurzame maatregelen en de financiering ervan. Haarlemmers die soms zelfs al van het gas af zijn wisselen hun ervaringen uit.

Kinderactiviteiten

Voor kinderen is er op Mugfest van alles te doen. Er is een speurtocht over de duurzaamheidsmarkt. De medewerkers van Natuur en Milieu Educatie (NME) geven workshops over (vergeten) voedsel en natuur. Ouders en kinderen kunnen in de Hoofdwacht naar twee theatervoorstellingen: ‘Glittergroente’ van Marijke Kots en ‘Aaf en Baaf gaan duurzaam trouwen’ van Nieuwe Gracht Producties.

Muziek

Er is muziek van zangeres Nyjolene Grey, Popkoor Zingsation, dat regelmatig op festivals staat, en The Last Wave, Haarlems nieuwste trots met een frisse en melodieuze stijl. De dag wordt swingend afgesloten door Mashup, die met hits van onder andere ABBA voor veel herkenning zal zorgen.