HAARLEM - Het is een unicum in de geschiedenis van Teylers Museum: voor het eerst gaan alle 25 Michelangelotekeningen uit de collectie samen op reis. De belangrijke groep tekeningen, in het bezit van Teylers Museum sinds 1790, zal vanaf eind september tentoongesteld worden in The Cleveland Museum of Art en vanaf februari in The J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Teylers Museum verwerft op deze manier middelen voor de restauratie en openstelling van Pieter Teylers woonhuis.


Odescalchi-verzameling
De Michelangelo-tekeningen maakten deel uit van de kunstcollectie van koningin Christina van Zweden die na een veelbewogen leven in 1689 in Rome overleed. Haar schitterende collectie kwam deels in handen van de adellijke familie Odescalchi die in 1790 verschillende albums met tekeningen aan Teylers Museum verkocht. Zo verwierf het kersverse museum, geopend in 1784, een zeer belangrijke collectie van 1700 Italiaanse tekeningen uit de Renaissance en de Barok. Onder de Michelangelo’s – 25 bladen met veelal aan beide zijden tekeningen – zijn studies voor de fresco's in de Sixtijnse Kapel en het eerste ontwerp voor de koepel van de Sint-Pieter.

Directeur Marjan Scharloo: “De Odescalchi-tekeningen zijn de basis van de tekeningencollectie van Teylers Museum. Het is uitzonderlijk dat de complete collectie Michelangelo’s het museum nu tijdelijk heeft verlaten. Daarvoor is ook een uitzonderlijke reden: de restauratie van het huis van onze founding father.” Het huis van Pieter Teyler aan de Damstraat in Haarlem grenst aan het museum en wordt naar verwachting in 2021 opengesteld voor het publiek.

Michelangelo: Mind of the Master
De tentoonstelling Michelangelo: Mind of the Master toont hoe belangrijk tekenen voor Michelangelo was. In zijn tekeningen is zijn creativiteit bij het uitbeelden van mensen op de meest directe manier te volgen. De tentoonstelling laat de betekenis van zijn tekeningen zien voor zijn werk als schilder, beeldhouwer en architect. Michelangelo: Mind of the Master is van 22 september tot en met 5 januari te zien in het Cleveland Museum of Art en van 25 februari t/m 7 juni in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. De organisatie is in handen van de Amerikaanse musea, Teylers Museum initieerde de tentoonstelling.