HAARLEM - Het gebied bij de Slachthuisbuurt aan de kop van de Europaweg gaat de komende jaren flink veranderen. Er komen ruim 1.500 woningen bij, nieuwe voorzieningen, plekken om te werken, winkels en groen. In de toekomst wordt het nieuwe OV-knooppunt aangelegd. In 2023 start de bouw van ruim 240 nieuwe woningen aan de Schipholweg. We tekenden daarvoor in december 2022 een overeenkomst met ontwikkelaar OC Spaarne 1 VOF.

Meerdere slanke torens

Op de plek waar nu nog het oude Nova College staat komt een hoog gebouw met 179 appartementen. Sociale huurwoningen, midden-huurwoningen en woningen voor de vrije markt. In het gebouw is ook ruimte voor kantoren, parkeerplaatsen en andere voorzieningen. Zo komt er op de 6e verdieping een restaurant met terras, dat uitkijkt over het Spaarne en de stad. De gevels van het gebouw krijgen met planten een groene uitstraling. Het pand wordt gebouwd met duurzame materialen en krijgt meerdere slanke torens op een bredere onderkant. Aan de J.J. Hamelinkstraat komt een lager gebouw met 64 sociale huurappartementen. De ontwikkelaar start begin 2023 met de sloop van het Nova College en zal na de zomer beginnen met de bouw. Naar verwachting zijn de woongebouwen over vijf jaar klaar.

Nieuw OV-knooppunt

Op het plein voor de nieuwbouw aan de Schipholweg komt het nieuwe OV-knooppunt, een plek waar je straks makkelijk over kunt stappen van het ene vervoermiddel op het andere. Dit is nodig om de groei van het openbaar vervoer mogelijk te maken, zonder dat er meer busvervoer komt in het centrum van Haarlem en het Stationsplein. Ook zijn er plannen om het sportpark aan het Spaarne te vernieuwen en komen er nog meer nieuwe woningen. Dit zijn op loopafstand van het OV-knooppunt straks ruim 1.500 woningen voor starters, studenten en doorstromers.

Vraag naar woningen groter dan huidig aanbod

Wethouder Floor Roduner is blij met deze volgende stap voor nieuwe woningen voor Haarlem. “Het komt nu goed op gang. Als je over 5 jaar hier loopt, ziet het er heel anders uit. Nieuwe gebouwen met een mix aan functies. We bouwen veel woningen en dat is ook nodig want de vraag naar woningen in Haarlem is groter dan het huidige aanbod, waardoor veel Haarlemmers de stad verlaten terwijl ze eigenlijk liever in hun vertrouwde gemeente willen blijven. In heel Haarlem komen er 10.000 woningen bij.”