HAARLEM - Meer bewegen in het nieuwe jaar? Denk eens aan zwemmen in natuurwater. Haarlem heeft prachtig zwemwater in en om de stad. Heerlijk in de zomer, maar steeds meer mensen ontdekken ook het winterzwemmen.

Zwemmen in de winter

Zwemmen tussen de ijsschotsen. Het is een andere ervaring dan pootje baden in de zon. Maar steeds meer mensen omarmen het winterzwemmen. In Haarlem zijn allerlei clubjes actief. Anke Brinkman woont in het Rozenprieel en zwemt een paar keer per week met anderen in de Molenplas, aan de zuidkant van Schalkwijk. “Het is ook een sociale activiteit.”

Anke begon in 2017 met zwemmen in de winter, toen nog in ‘t Wed. “Ik zwom altijd al graag in de zomer, en was in het najaar benieuwd hoe lang ik het zou kunnen volhouden. Elke week was het een beetje kouder. Ongemerkt verlegde ik mijn grenzen. Toen het februari was wist ik, ik kan het jaar rond.”

Inmiddels heeft ze zich aangesloten bij een vaste club zwemmers in de Molenpas. ”Ik zag een oproepje op een buurtapp van iemand die graag in de winter wilde zwemmen, maar liever niet alleen. Zelf was ik het in mijn eentje zwemmen ook wel een beetje zat. Samen met nog wat mensen hebben we nu een appgroep. We hebben zo’n 20 leden, van wie er 10 heel actief zijn. Voor mij is het sociale aspect ook belangrijk. In de zomer zwemmen we soms wel een uur. Dan leer je elkaar goed kennen en bouw je toch een soort vriendschap op.”

De club zwemt ook als het vriest, maar dan niet langer dan een minuut of 5. “Wandelaars zeggen vaak dat ze het zo stoer vinden. Maar als je er aan gewend bent valt het koude water best mee. Als het vriest, schijnt de zon ook vaak. Dan voelt het een stuk minder koud dan op een herfstige dag met wind en regen.”

Veiligheid voorop

Voor de veiligheid is het verstandig om samen te zwemmen. “Ik heb wel eens een man het water in zien gaan, die na een tijd verdwenen leek. Ik dacht ‘moet ik nou 112 bellen of er achteraan duiken?’ Gelukkig dook hij even later weer op. Je moet er niet aan denken dat iemand echt in problemen komt.”

Of het koude water je gezonder maakt, weet Anke niet. ”Ik ben sowieso haast nooit ziek. Maar koud zwemmen maakt wel dat je lekkerder in je vel zit. Je moet toch iedere keer jezelf overhalen om het water in te gaan. Daarmee verleg je je grenzen en word je mentaal weerbaarder. En na afloop voel je je heerlijk. Je hele lichaam tintelt.”

Haarlems zwemwater

Veel mensen kennen ’t Wed en de Oosterplas (allebei gemeente Bloemendaal) maar ook binnen Haarlem kun je zwemmen in natuurwater.

  • De Molenpas (Watermolenpad, Haarlem)
  • De Veerplas (Barbeelpad, Haarlem)

Let wel op: in het Spaarne en in de Ringvaart mag niet gezwommen worden.
Meer informatie over zwemlocaties en waterkwaliteit is te vinden op zwemwater.nl

.