HAARLEM - Haarlem doet mee aan de achtste editie van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) van 23 tot en met 29 september 2021. De gemeente organiseert deze week verschillende activiteiten samen met Haarlemse ondernemers die zich inzetten voor duurzaam textiel: een Green Fashion Tour, de Groene Textielroute, een avondvullend programma bij restaurant Mama Gaia en de eerste aflevering van de podcast Haarlems duurzaam textiel is beschikbaar.

Kleding maken kost veel water en energie. DSFW wil mensen daar op een positieve manier bewust van maken. Ieder jaar komt er 35 miljard kilo aan kleding bij op de wereld, terwijl 40% daarvan ongedragen wordt weggegooid. In Haarlem gooien we naar schatting 1 miljoen kilo textiel weg. Dat kan en moet dus anders! Doe je ook mee?

Programma
Zet duurzame stappen met de Groene Textielroute

Ken jij alle winkels die duurzame merken of kleding verkopen? Vanaf 17 september loopt door het centrum van Haarlem een Groene Textielroute. Wanneer je deze volgt kom je langs bekende en verrassende plekjes. De winkels die deelnemen kun je online bekijken, maar je herkent ze ook aan de uithangborden en de iconen op de grond. dsfw.nl/haarlem

Ontvang een tas bij een duurzame aankoop
Speciaal voor de Dutch Sustainable Fashion Week heeft het naaiatelier van Paswerk tassen gemaakt van Haarlems huishoudelijk textiel. De eerste 400 klanten van winkels op de Groene Textieroute ontvangen bij hun aankoop zo’n preloved tas. De shoppers zijn gemaakt in samenwerking met MooiZooi; een sociaal, duurzaam en creatief magazijn waar restmaterialen van bedrijven zoals textiel wordt verzameld en aangeboden voor creatieve doeleinden.

Win een kledingbon!
Op zondag 19 september deelt Spaarnelanden tijdens de jaarlijkse Makersmarkt van het Haarlem Shopping Weekend een gratis pakket uit met informatie, een afvalscheidingstas en een plastic zak voor oud textiel. Gooi je oude kleding weg in september of oktober? Zet dan je contactgegevens op de textielzak en maak kans op een duurzame kledingbon t.w.v. €100,-!

Green Fashion Tour – 23 september van 16.00 tot 18.00 uur
Maak kennis met duurzame winkels, vintage- en zero-waste mode. Tijdens de Green Fashion Tour neemt Ashna Chhatta, stylist en personal shopper, je mee langs vijf Haarlemse ondernemers die zich bezig houden met duurzaam textiel. De tour eindigt bij Brand Mission (Zijlstraat) met een drankje en een stylingsessie. Wil je gratis deelnemen? Meld je dan aan via duurzaam@haarlem.nl.

Mama Gaia diner met talkshow – 28 september 18.00 uur
Op dinsdag 28 september kun je bij Mama Gaia terecht voor een avondvullend programma. Tijdens het diner is er een modeshow met duurzame kledingcollecties van Haarlemse ondernemers. Daarna kun je de live talkshow volgen. Aan tafel schuiven verschillende sprekers uit de mode-industrie aan; van ondernemer tot designer. Tickets zijn te koop via mamagaiahaarlem.nl/evenementen.

Kidsdag bij StitchStudio – 29 september van 12.30 tot 14.30

Kinderen vanaf 11 jaar kunnen een workshop bij StitchStudio volgen. StitchStudio is de plek in de Vijfhoek waar je kunt leren naaien. Tijdens de workshop leren kinderen hoe je een hippe tas kunt maken van oude spijkerbroeken. De workshop is gratis en geschikt vanaf 11 jaar. Er is een maximum van 6 deelnemers dus meld je snel aan via info@stitchstudio.nl onder vermelding van: Kidsdag DSFW.

Podcast Haarlems duurzaam textiel
Een groep enthousiaste ondernemers heeft zich verenigd als koplopergroep. Samen met de gemeente besteden zij het hele jaar aandacht aan de verduurzaming binnen mode en textiel. Dat gebeurt bijvoorbeeld met de podcast Haarlems duurzaam textiel. In de eerste aflevering neemt Ashna Chhatta je mee met de Green Fashion Tour. In de loop van het jaar wordt de podcast aangevuld met zowel inhoudelijke verhalen over textielverwerking als persoonlijke verhalen van lokale ondernemers. De podcast is te beluisteren door ‘Haarlems duurzaam textiel’ te zoeken op Spotify of in je podcast-app op je telefoon.

Gratis boekje met verhalen van lokale ondernemers
Tijdens de DSFW wordt een kleine shoppinggids verspreid met verhalen van lokale ondernemers die duurzaam textiel verkopen. Van duurzame merken tot tweedehands winkels met high end fashion tot mainstream en alles er tussenin. Dit boekje is een initiatief van The Paragons (Kleine Houtstraat 60) en Via Tab (Wagenweg 8c).