HAARLEM - Op maandag 27 september ging wethouder Berkhout (Duurzaamheid) mee met leerlingen van basisschool De Wadden om plastic te vissen. Deze opruimactie is onderdeel van een lesprogramma, dat is ontwikkeld door de Plastic Whale Foundation, de zogeheten Battle. Een wedstrijd voor scholieren om zoveel mogelijk zwerfafval op straat en plastic uit de Haarlemse wateren te verzamelen en op te ruimen.

In sloepen gemaakt van gerecycled plastic gingen de eerste twee klassen erop uit. Ook lokale cleanup-initiatieven, zoals de Pinguïn, helpen mee. Robbert Berkhout: “Ik ben heel erg trots op de Haarlemse leerlingen die zo hard hun best doen om onze stad schoon te maken. Gelukkig zijn er steeds meer Haarlemmers die zich inzetten om zwerfafval en plasticvervuiling tegen te gaan. Laten we er samen ook voor zorgen dat Haarlem zó schoon blijft dat dit soort acties niet meer nodig zijn!”

Duurzaamheidslessen
Alle deelnemende klassen krijgen les in duurzaamheid, waarbij het probleem van de plastic soep wordt uitgelegd. In drie lessen worden de kinderen van de groepen 7 en 8 uitgedaagd om zelf op onderzoek uit te gaan. Met tips, tricks en inspiratie strijden ze voor de eerste plaats van de Battle.

Stem op het beste plasticvrije idee
Ruim 1000 scholieren uit Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Leiden doen mee aan dit initiatief. In Haarlem doen de Willem van Oranjeschool, de Don Boscoschool, De Talenten, De Wadden, De Zuidwester en De Brandaris mee. De leerlingen bedenken ook ideeën voor een plasticvrije school. Vanaf 16 oktober kan iedereen via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl op het beste idee stemmen.

Haal een gratis opruim-pakket op bij NME Haarlem
Wie in de week van 27 september in Haarlem mee wil helpen opruimen kan dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur een gratis Plastic Whale Cleanup-pakket ophalen bij NME Haarlem, Kleverlaan 11. Het pakket bestaat uit een grijper, een recyclebare afvalzak en een afvalbingokaart.