HAARLEM - In Meerwijk werkt de gemeente aan de ontwikkeling van een warmtenet als alternatief voor gas. Om het warmtenet te voeden is warmte nodig. De gemeente onderzoekt nu of restwarmte van het datacenter CyrusOne net buiten Haarlem in Polanenpark benut kan worden voor het warmtenet in Schalkwijk. De gemeente Haarlem doet dit onderzoek samen met CyrusOne en Polanenpark. Onlangs sloten de partijen een overeenkomst om dit onderzoek uit te voeren.

Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid: “Haarlem wil in 2040 aardgasvrij zijn. Dat betekent dat de gemeente op zoek moet naar alternatieven voor verwarming van woningen en bedrijven. Met het onderzoek naar het gebruik van restwarmte zet Haarlem een ​​belangrijke stap in de ontwikkeling van een warmtenet in Haarlem, te beginnen in Meerwijk. Het warmtenetwerk wordt een open warmtenet met warmte uit meerdere bronnen. Het datacenter kan de eerste belangrijke warmtebron worden als uit het onderzoek blijkt dat het haalbaar is.”

Pijpleiding naar huizen

Als het plan haalbaar is, wordt er in begin 2021 een nieuwe overeenkomst getekend om de ontwikkeling van het warmtenet in gang te zetten. Met een pijpleiding komt de restwarmte dan bij de huizen in Meerwijk en later in heel Schalkwijk. Met deze warmte kunnen 15.000 huizen worden verwarmd. Naast deze bron onderzoekt de gemeente meerdere bronnen. Zo is de gemeente ook bezig met het onderzoek naar aardwarmte.

Bekijk de video over de samenwerking tussen gemeente Haarlem, bedrijventerrein Polanenpark en CyrusOne.