HAARLEM - Darryl Danchelo Osenga wordt de nieuwe stadsdichter van Haarlem. Het college van burgemeester en wethouders heeft het advies van de Benoemingscommissie Stadsdichter Haarlem overgenomen. Om in aanmerking te komen voor de begeerde titel schreef Osenga onder meer het gedicht ‘Zusje van de hoofdstad’.

‘Zusje van de hoofdstad’ is een lofzang in woord en beeld op Haarlem. Haarlem dat weliswaar de hoofdstad is van Noord-Holland, maar toch vaak als kleine zusje van die andere hoofdstad (Amsterdam) wordt gezien. Met ‘Zusje van de hoofdstad’ laat Osenga Haarlem voorgoed uit de schaduw stappen. Darryl Danchelo Osenga schreef niet alleen de tekst van het gedicht ‘Zusje van de hoofdstad’, hij produceerde ook de bijbehorende video. ‘Zusje van de hoofdstad’ is op YouTube te bekijken.

Over de benoeming

Haarlem heeft gekozen voor een stadsdichterschap dat ruimte geeft aan nieuwe invloeden, over de traditionele grenzen van literaire genres heen. De benoemingscommissie Stadsdichter Haarlem in haar aanbeveling: “De commissie Stadsdichter heeft zich gebogen over vijftig veelzijdige inzendingen. Van keurig rijmende sonnetten tot spoken word – van vrij vers tot typografische experimenten: het is allemaal in hoge kwaliteit aanwezig in de Haarlemse poëzie. In Darryl Danchelo Osenga heeft de commissie een taal- en voordrachtskunstenaar gevonden die het stadsdichterschap een nieuwe richting zal geven. De liefde voor taal en voor de stad Haarlem spatten van zijn gedichten af. Osenga geeft een maatschappelijke invulling aan zijn dichterschap en beziet de stad vanuit een relatief nieuw perspectief. De commissie is ervan overtuigd dat hij Haarlem – héél Haarlem – poëtisch op de kaart zal zetten.”

Over Osenga/Insayno

Darryl Danchelo Osenga (1987) is geboren in Amsterdam, groeide op in Haarlem-Schalkwijk en woont nu in Haarlem-Noord. Onder zijn artiestennaam ‘Insayno’ is hij sinds 2014 actief als spokenword-artiest, rapper, dichter en produceert hij video’s. Onder zijn eigen naam geeft hij als medewerker van Stichting ‘Ik ben Wij’ workshops en trainingen op onder meer scholen. Osenga is opgeleid tot sociaal-maatschappelijk werker en houdt zich al jaren bezig met interculturele communicatie en het verbinden van verschillende doelgroepen. Osenga is in de ban van de inspiratie en motivatie die van woorden kunnen uitgaan: “Daar ligt voor mij de kracht van woordkunst”. Zijn stadsdichterschap wil Osenga inzetten om mensen te verbinden en om anderen te helpen de kracht van gedichten te ontdekken: “Ik wil graag die brug zijn voor iedereen die nog niet weet dat hij of zij verliefd is op poëzie.”

Presentatie aan de stad

Op woensdagavond 21 oktober presenteert Osenga zich via een livestream aan Haarlem. Ook krijgt hij dan de stadsdichtersring in bruikleen: hét startschot voor het stadsdichterschap voor de periode tot en met september 2022. Darryl Danchelo Osenga volgt Willemien Spook op als stadsdichter.

Samenwerking

Het benoemen en begeleiden van de stadsdichter is een samenwerking van de gemeente Haarlem en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Twee jaar lang brengt de stadsdichter belangrijke gebeurtenissen in de stad poëtisch onder de aandacht. De stadsdichter wordt aangesteld door de gemeente, maar is artistiek onafhankelijk. De Bibliotheek begeleidt de stadsdichter en zorgt dat de stadsgedichten lees- en zichtbaar worden voor de inwoners van Haarlem. De Bibliotheek heeft een wijdverspreid netwerk in de stad en regio en bereikt daarmee een groot deel van de bewoners van Haarlem.