HAARLEM - Premier Rutte maakte tijdens de persconferentie van 2 februari 2021 bekend dat winkeliers met ingang van 10 februari 2021 hun producten mogen verkopen volgens een click & collect-systeem. Het gaat hier om winkels die andere goederen dan voedsel en medicijnen verkopen. U kunt dus weer producten kopen als schoenen, kleding en cadeautjes bij uw lokale winkelier. Dit kan telefonisch of online. U ontvangt dan van de winkelier een tijdstip waarop u uw goederen buiten de winkel af kunt halen.

Wat is click & collect en aan welke regels moet u zich houden?
Click & collect betekent dat als u iets telefonisch of online bestelt, u het in de betreffende winkel kunt afhalen. Normaal gesproken zou u dan wellicht die bestelde droomjurk of boormachine direct even willen passen of uitproberen. Wel zo handig, want dan hoeft u niets terug te sturen. Maar dat kan nu nog even niet. We mogen helaas de winkels nog niet in. Wat wel mag, is op een afgesproken tijdstip uw vooraf bestelde aankopen buiten de winkel ophalen. Een medewerker van de winkel komt dan naar buiten om uw bestelling aan te reiken, of maakt gebruik van een loket. Dit alles natuurlijk volgens de geldende coronamaatregelen.

Ook belangrijk om te weten: u kunt uiteraard producten bestellen als u voor de etalage staat, maar u kunt ze niet direct meenemen. Om drukte bij de winkels te voorkomen moet er namelijk minimaal een dagdeel van vier uur zitten tussen het moment dat u heeft besteld en het moment dat u uw bestelling af komt halen. Zo zorgen we er met elkaar voor dat winkelen weer kan, maar dan wel op een manier die veilig is voor iedereen.

Aan welke regels moet de winkelier voldoen?
Voor de winkeliers gelden er ook speciale regels waar zij aan moeten voldoen. Zo mogen de winkeliers dus niemand in de winkel laten. Als een klant iets heeft besteld, dan wordt aan de klant in de afspraakbevestiging of aan de telefoon duidelijk uitgelegd hoe de bestelling zo vlot en veilig mogelijk kan worden afgehaald. Dus zoveel mogelijk vooraf thuis betalen, of contactloos bij het afhalen. Winkeliers mogen geen tent of kraampje voor hun winkel zetten en zoals hierboven al vermeld: passen of ruilen van kleding, schoenen of andere goederen is op het moment van afhalen niet toegestaan.

Voor zowel klanten als winkeliers gelden uiteraard de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen treffen en geen groepsvorming.

Wilt u alle regels over boodschappen doen en winkelen in coronatijd nog eens goed doorlezen? Kijk dan op de website van de rijksoverheid. Hier vindt u altijd de meest actuele informatie.