HAARLEM - Iedere 8 dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, meestal door haar partner of ex-partner. En bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. In Haarlem willen we hier aandacht voor vragen. Dat doen we met verschillende activiteiten zoals een fototentoonstelling met portretten van slachtoffers. En een korte film die te zien is in een vrachtwagen op de Grote Markt.

De moord op vrouwen heet ook wel femicide. Het komt voor in alle lagen van de samenleving. Bij mensen van allerlei achtergronden, sociale klasses en religies.

Rode vlaggen

Vaak zie je in aanloop naar vrouwenmoord een bepaald patroon. Er zijn rode vlaggen, die in veel gevallen voorkomen. Daders zijn in het begin bijvoorbeeld heel lief. Maar beginnen daarna het slachtoffer te kleineren, controleren en isoleren. Meer informatie over deze rode vlaggen vindt u op de website van de Blijf Groep.

Fototentoonstelling

Hoewel het patroon achteraf vaak hetzelfde is, zit achter ieder verhaal van vrouwenmoord een persoonlijk verhaal. Dat blijkt ook uit de fototentoonstelling Stop femicide die we samen met Stichting Open Mind organiseren. De expositie vertelt de aangrijpende verhalen van 16 vrouwen die door femicide om het leven gekomen zijn. Hun verhalen worden verteld door hun nabestaanden.

U kunt de tentoonstelling gratis bekijken aan de Kruisstraat 30-32. Dat kan tot en met 13 december iedere dag tussen 12.00 en 18.00 uur. De portretten en verhalen zijn ook te zien op de website van Stichting Open Mind.

Vrachtwagen-bioscoop

Vrachtwagenchauffeur Wim Hertgers verloor zijn dochter Sanne door femicide.

Hij stelt zijn vrachtwagen beschikbaar als mini-bioscoop. Op dinsdag 26 november staat de vrachtwagen van 10.00 tot 16.30 uur op de Grote Markt. U kunt hier de korte film ‘Het ligt aan mij’ zien. De film duurt 7 minuten. Medewerkers van Veilig Thuis en de Blijf Groep zijn aanwezig voor als u na de film wilt napraten.

Orange the World

De opening van de fototentoonstelling en de korte film op de Grote Markt vallen samen met de start van de landelijke campagne Orange the World. Tijdens deze campagne wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Om al deze vrouwen te steunen, werden het stadhuis, de Verweijhal en de Vleeshal op 24 en 25 november oranje verlicht.

Meer informatie of hulp nodig?

Maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving? Of hebt u zelf hulp nodig? Kijk dan op de website van de Blijf Groep.