HAARLEM - Haarlem is in de race voor een Europese innovatietitel. Met twee andere Europese steden maakt onze stad kans op de titel ‘The European Rising Innovative City’.

Elk jaar erkent de Europese Commissie steden die uitblinken in het opbouwen van innovatie-ecosystemen. Dit om baanbrekende innovatie te stimuleren. Haarlem zit samen met Aveiro (Portugal) en Mainz (Duitsland) in de finale van de categorie ‘The European Rising Innovative City’.

Haarlem nam het in de halve finale op tegen 5 andere steden. Elke stad moest voor een jury presenteren waarom deze stad de titel ‘The European Rising Innovative City 2022’ waard is.

Niet bang

“In Haarlem zijn we niet bang om onze ambities scherp te stellen. In 2030 willen we 100% circulair inkopen en in 2040 willen we aardgasvrij zijn. Tot 2030 bouwen we 10.000 woningen in fijne, groene wijken. Om die ambities te realiseren moeten we innovatief te werk gaan samen met de stad. Daarvoor zoeken we nieuwe methoden en nieuwe bondgenootschappen. Ik vind het mooi dat de jury van De European Capital of Innovation Awards dat erkent en Haarlem een plek in de finale heeft gegeven”, zegt burgemeester Jos Wienen.

Eer en geld

Met de finaleplaats ontvangt Haarlem naast de eer in ieder geval een geldbedrag van € 50.000. Voor de winnaar bedraagt het prijzengeld € 500.000.

Naast de categorie ‘The European Rising Innovative City’ (voor steden tot 250.000 inwoners) is er ook de categorie ‘The European Capital of Innovation’ (voor steden vanaf 250.000 inwoners). Hiervoor zijn Aix-Marseille-Provence Métropole (Frankrijk), Espoo (Finland) en València (Spanje) genomineerd.

Op 7 december 2022 wordt in Brussel de winnaar bekend gemaakt.