HAARLEM - Het idee dat Haarlemse boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren, red.) een wapenstok krijgen, vindt een deel van de Haarlemse raad geen goed idee. "Bekijk eerst andere mogelijkheden voordat we een wapenwedloop beginnen", vindt Moussa Aynan van Jouw Haarlem.

Ook burgemeester Jos Wienen geeft in de commissie Bestuur aan dat hij liever had gezien dat minister Fred Grapperhaus van Justitie had ingezet op pepperspray in plaats van een korte wapenstok. Volgens Wienen is dat meer een verdedigingsmiddel en kan het effectief ingezet worden om agressievelingen tijdelijk onder controle te houden totdat de politie komt.

Wienen vindt het wel noodzakelijk dat de boa's nu beter uitgerust worden. Hij strijdt hier namelijk al twee jaar voor. Haarlem kende tijdens de afgelopen corona-maanden niet excessieve incidenten. Maar in de afgelopen jaren is het aantal geregistreerde gevallen van heftig mondeling geweld en soms fysiek geweld tegen de handhavers wel fors toegenomen. Twee jaar geleden is een boa in Haarlem bewusteloos geslagen.

De burgemeester van Haarlem betuigde op 26 mei openlijk steun aan de demonstratie van de Haarlemse boa's, maar liet toen al weten dat zijn voorkeur uitgaat naar pepperspray. En één van de actievoerende handhavers gaf aan dat dat in ieder geval al van meerwaarde zou zijn.

De handhavers in Haarlem hebben al steekwerende vesten en een zogenoemde noodknop om direct contact te hebben met de politie. Na de zomer krijgen ze ook bodycams.

Burgemeester Wienen is blij dat hij nu samen met de politie en justitie mag beoordelen of een handhaver een wapenstok mag hebben. Dat oordeel lag tot nu toe bij de minister en dat werd alleen bij hoge uitzondering toegestaan. Maar Wienen had liever gezien dat ook de aanvraag voor het gebruik van pepperspray onder deze regeling was gevallen.

De Haarlemse VVD is wel blij dat de wapenstok niet beter beschikbaar wordt gesteld voor de boa's, omdat ook de gemeenteraad als werkgever van de handhavers een taak heeft om voor ze op te komen.