Het jaar is bijna ten einde! Wellicht zit u met uw hoofd al bij de welverdiende kerstvakantie, maar neem nog heel even de tijd om deze tips te bestuderen. Sommige regelingen veranderen namelijk volgend jaar. Daarom krijgt u van de zzp-boekhouder nog wat gratis eindejaarstips om op de valreep nog wat belastingvoordeel mee te pakken.


Doe er u voordeel mee.

Schenk uw kind een ‘jubelton’voor een eigen woning
In 2022 konden ouders hun volwassen kind een eenmalige belastingvrije schenking doen van €106.000 voor de aanschaf van een eigen woning. Dit werd ook wel de ‘jubelton’ genoemd. In 2023 vervalt deze mogelijkheid. Ouders mogen hun volwassen kind volgend jaar € 28.947 belastingvrij schenken om te gebruiken voor een eigen woning of iets anders. In 2024 komt ook deze mogelijkheid te vervallen. Wie nog gebruik wil maken van het veel hogere schenkingsbedrag van €106.000, moet dus snel zijn.

Benut de heffingskortingen
Heeft uw fiscaal partner geen inkomen, dan verliest hij/zij heffingskortingen.
Het is slim om het vermogen in box 3 bij de minstverdienende partner te laten belasten, zodat u de heffingskortingen gebruikt.

Check uw zakelijke investeringen
De Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA) wordt nogal eens vergeten en dat is zonde, want deze aftrekpost kan u veel geld opleveren. Heeft u dit jaar kleine zakelijke investeringen gedaan zoals de aanschaf van een laptop, bureau, telefoon of fiets van de zaak, dan kunt u 28 procent van het aankoopbedrag aftrekken van uw winst. Alle investeringen van minimaal €450 exlusief btw tellen mee.

Het totaalbedrag moet tussen de €2.401 en €332.994 liggen. Kijk dus nog even goed naar het totaalbedrag van uw investeringen tot nu toe. Ligt dat bedrag net onder de €2.401 dan is het slim om nog voor het einde van het jaar een investering te doen van minimaal €450 om de ondergrens van €2.401 te halen. Op die manier kunt u gebruik maken van deze aftrek.

Andersom geldt natuurlijk ook. Zit u al dichtbij de bovengrens en bent u van plan dit jaar nog een investering te doen waardoor u boven de €332.994 uitkomt, dan kunt u het beste deze aanschaf even uitstellen tot januari 2023. Als u namelijk de bovengrens overschrijdt, vervalt de hele regeling voor u.

Startende ondernemers: willekeurig afschrijven
Als startende zzp’er mag u in de eerste drie jaar willekeurig afschrijven. Spullen die u aanschaft voor uw bedrijf worden in de loop van de tijd minder waard, dat heet afschrijven. Normaalgesproken kunt alleen afschrijven op investeringen boven de €450 (excl btw). De termijn waarover u kunt afschrijven is gelijk aan de economische levensduur. Daar zijn wettelijke termijnen voor. Als startende ondernemer mag u hiervan afwijken en zelf de termijn van afschrijving bepalen. Heeft u veel winst gemaakt, dan kunt u het beste veel afschrijven, dat verlaagt de inkomstenbelasting, aldus boekhouder-Haarlem.


Maak nog eenmaal gebruik van de Oudedagsreserve
In 2023 krijgen we een nieuwe pensioenwet. Hierdoor verandert er veel voor zzp’ers. U kunt volgend jaar bijvoorbeeld meer geld fiscaal opzij zetten voor later. Gevolg is wel dat de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) vervalt. Via de FOR mag u als ondernemer alleen dit jaar nog 9,22 procent van uw winst (met een maximum van €9.632) opzij zetten voor uw pensioen. Dat bedrag mag u bovendien aftrekken van uw belastbare winst. Udient tzt wel af te rekenene voor dit bedrag of hier een lijfrente van kopen.

Koop nog snel een elektrische auto
De bijtelling op elektrische auto’s gaat de komende jaren omhoog. Als u nog dit jaar een zakelijke elektrische auto koopt ,hoeft u maar 16 procent bijtelling te betalen over de eerste €35.000 van de cataloguswaarde. Volgend jaar loopt dat percentage op naar 22 procent.

Koop van een bedrijfspand
Koop nog dit jaar een bedrijfspand, vakantiewoning of beleggingspand. Volgend jaar gaat namelijk de overdrachtsbelasting van dit soort panden omhoog van 8 naar 10,4 procent.

Bijtelling auto opnemen
De btw op onderhoud en gebruik van uw zakelijke auto is aftrekbaar. Heeft u de auto ook privé gereden en meer dan 500 kilometer, dan moet u dit laatste kwartaal de bijtelling opnemen in de btw-aangifte.

Betaal uw partner arbeidsbeloning
Werkt uw fiscale partner mee in uw onderneming? Als u uw partner daarvoor €5.000 of meer betaalt, mag u dat aftrekken van uw winst.
Als u uw partner minder dan €5.000 betaalt, mag u dat bedrag niet aftrekken, maar kount u wel gebruik maken van de meewerkaftrek. Afhankelijk van het aantal uren dat uw partner in uw bedrijf werkt, kunt u maximaal 4 procent van de winst aftrekken. Uw boekhouder kan u hier meer over vertellen. In de praktijk bedraagt het aantal meegewerkt uren veelal 525 uur.

Kies het moment van factureren
Als u in december werkzaamheden verricht kunt u kiezen of u de factuur daarvoor in december of in januari verstuurt. Kiest u voor december, dan draagt u de btw in januari 2023 af. Kiest u voor facturering in januari, dan betaalt u in april.

Btw terugvragen

Heeft u een factuur gestuurd en heeft de klant al een jaar lang verzuimd om te betalen en is de klant failliet of zit er geen schot in de incasso? Dan kunt u de vordering op deze niet betalende klant/oninbare debiteur afboeken en de btw terug te vragen.

Vennootschapsbelasting stijgt in 2023
Tot einde van 2022 geldt dat de eerste schijf van de vennootschapsbelasting tot €395.000 gaat. Per 1 januari 2023 wordt de eerste schijf verlaagd naar €200.000. Ook gaat het tarief in de eerste schijf omhoog van 15 naar 19 procent. In de tweede tariefschijf betaalt u 25,8 procent belasting.