HAARLEM - Bij het overlijden van een dierbare komt best wel een hoop kijken, naast dat het emotioneel heel zwaar is zal het mentaal ook zwaar worden met alle dingen die je moet plannen van diegene. Je wilt diegene natuurlijk wel een mooi een waardig afscheid geven die hij of zij verdiend. Hieronder vertellen wij je alles wat je moet weten over het plannen van een uitvaart.


Gelijk na overlijden

Je wilt er misschien nog niet direct over nadenken, maar het is wel belangrijk dat je direct na het overlijden van iemand al begint met het regelen van bepaalde aspecten. Zo moet je het overlijden laten vaststellen door een arts en een begrafenisondernemer informeren. De begrafenisondernemer kan je dan begeleiding bieden bij het regelen van praktische zaken zoals vervoer en opbaring.

Locatie en datum

Het is belangrijk dat je goed gaat plannen waar en wanneer de uitvaart zal plaatsvinden. Je wilt namelijk wel dat iedereen die afscheid wilt nemen dat die er bij kunnen zijn. Ook de plek is van belang, denk bijvoorbeeld aan een kerk, crematorium of begraafplaats. Houd hierbij altijd rekening met wat de overleden persoon het liefst had gewild. Kijk voor extra begeleiding eens op https://www.pc.nl/.

Ceremonie en rituelen

Verder moet je ook nadenken over de ceremonie en de rituelen die er eventueel bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan rituelen die specifiek bij een cultuur horen. Denk ook aan dingen zoals toespraken, muziek en gebeden. Overleg deze voorkeuren met de begrafenisondernemer en de andere betrokkenen om het goed vast te leggen.

Kist of urn

Als laatst is het belangrijk om te kiezen of je degene wilt begraven of wilt laten cremeren. Houdt hierbij rekening met dat het ene duurder kan zijn als het andere, maar ook religieuze overtuigingen of persoonlijke voorkeuren. Respecteer hierbij ook weer wat de overleden persoon had gewild. Als je degene gaat begraven dan kun je uit veel verschillende soorten kisten kiezen. Wanneer iemand gecremeerd wordt heb je een urn nodig, hier heb je ook weer veel verschillende keuzes in.

Het is altijd erg verdrietig wanneer iemand komt te overlijden en helaas komt er ook veel regelwerk bij kijken, zoals bijvoorbeeld het regelen van een uitvaart. Laat eerst het overlijden registeren door een arts en geef dit door aan een begrafenisondernemer. Kies dan een locatie en datum en kijk wat voor ceremonie met welke eventuele rituelen worden kunnen worden gedaan. Kies als laatst of diegene begraven wordt in een kist of bij een crematie in een urn wordt gedaan.