HAARLEM - Twee mannen uit Haarlem van 25 en 22 jaar, die verdacht worden van grootschalige oplichting van met name oudere slachtoffers, moeten van de rechtbank 90 dagen langer vast blijven zitten. De twee zitten sinds 13 juni dit jaar vast. Op maandag 25 september moesten zij voor de rechter verschijnen tijdens een zogenaamde rol MK.


De verdachten sloegen tussen 1 november 2022 en 11 januari 2023 in meerdere plaatsen toe, zoals: Bennebroek, Heemskerk, Hoofddorp, Alkmaar, Heemstede, Meppel en Katwijk. Zij belden hun slachtoffers op en deden zich voor als bankmedewerker werkzaam op de fraudedesk. De slachtoffers werd wijsgemaakt dat er een virus op hun bankpas zat en dat de politie onderzoek deed. Een koerier zou langskomen om de bankpas op te halen. De slachtoffers moesten net zo lang aan de lijn blijven tot er iemand voor de deur stond om hun bankpassen en cardreaders op te halen. Er werd de slachtoffers ook gevraagd om hun pincode te geven. De koerier identificeerde zich en gaf een beveiligingsnummer. Waarna de slachtoffers vol vertrouwen hun waardevolle spullen afgaven, naast bankpassen iPhones, iPads ook geld.

In totaal hebben de verdachten zo’n €95.000,- buitgemaakt. De 22-jarige man wordt van zestien zaken verdacht en de 25-jarige man van vijftien zaken. De officier van justitie benoemde ter zitting op 24 september dat het ontzettend laf was van de twee mannen om hun pijlen op oudere, kwetsbare slachtoffers te richten.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld zal worden. In ieder geval zal er in december weer een zitting zijn.