HAARLEM - De rechtbank Noord-Holland heeft een 57-jarige man ontslagen van rechtsvervolging in verband met het doodslaan van een hoogbejaarde man. De verdachte heeft wel de tbs-maatregel met dwangverpleging opgelegd gekregen.

De man, een psychiatrisch patiënt met een blanco strafblad, liep op 22 december vorig jaar het slachtoffer tegen het lijf in het zorgcentrum waar de verdachte woonde. Hij kende het slachtoffer niet. Door zijn psychotische wanen zag hij hem aan voor een indringer en gaf hem een aantal klappen. Het slachtoffer overleed enkele dagen later als gevolg van de mishandeling.

Behandeling
Psychologisch en psychiatrisch onderzoek heeft uitgewezen dat door een ziekelijke stoornis van de geestvermogens de fatale mishandeling niet aan de man kan worden toegerekend. De rechtbank heeft hem ontslagen van rechtsvervolging. Vanuit veiligheidsoogpunt vindt de rechtbank het niet verantwoord de man onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom is hem de tbs-maatregel opgelegd en heeft de rechtbank bepaald dat hij van overheidswege zal worden verpleegd.

Schadevergoeidng
Ook heeft de rechtbank bepaald dat een schadevergoeding moet worden betaald aan de broer van het slachtoffer voor onder meer de kosten die hij heeft moeten maken voor de uitvaart.