HAARLEM - Het stadhuis van Haarlem is ontruimd omdat er op de trappen voor het stadhuis op de Grote Markt mogelijk een explosief is gevonden.


Dat meldt de politie op Twitter. De omgeving is afgezet. Een specialist van de politie is op de Grote Markt om de zaak te onderzoeken. Het vermoedelijke explosief werd ontdekt door een voorbijganger. "Er ligt iets bovenaan de trap."

Een woordvoerder van de politie laat aan NH Nieuws weten dat "het zekere voor het onzekere" wordt genomen.

Het stadhuis staat aan de Grote Markt, in het centrum van de stad.

Een medewerker van Grand Café Brinkmann zegt tegen NH Nieuws dat zij binnen moeten blijven. "Bezoekers kunnen niet via de normale manier naar buiten, maar wat er precies aan de hand is, is een groot raadsel. Ik zie weinig. Er staat een bus van defensie."

Begin dit jaar ook ontruiming
In maart dit jaar werd de Grote Markt afgezet toen er verdacht pakket werd gevonden. Dat bleek later een verlaten lege koffer te zijn. Ook het Stedelijk Gymnasium, dat direct achter het stadhuis ligt, moest de deuren toen voor leerlingen gesloten houden.

Het stadhuis van Haarlem werd op dat moment al sinds september 2018 extra beveiligd vanwege de dreigementen aan het adres van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Voor lange tijd stonden er zwaarbewapende agenten op de Grote Markt. De beveiliging is nu flink afgeschaald.