HAARLEM - De mannen die in oktober 2022 een woning in Haarlem overvielen, krijgen van de rechtbank Noord-Holland gevangenisstraffen van respectievelijk 3 jaar onvoorwaardelijk en 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk opgelegd. Hun chauffeur is vrijgesproken. Een vierde verdachte is eerder al via het jeugdstrafrecht veroordeeld.


Nietsvermoedende bouwvakkers

De mannen zijn met zijn vieren naar de woning in Haarlem gereden om hun beoogde slachtoffer te beroven van een groot geldbedrag. Gewapend en met een bivakmuts gingen twee van hen naar de woning. Per ongeluk gingen ze bij de buren naar binnen, waar drie nietsvermoedende bouwvakkers aan het werk waren. Die hebben ze, onder bedreiging van een alarmpistool, hun telefoons afgenomen en een van de mannen is daarna bij de bouwvakkers gebleven, terwijl de andere man naar de woning ging van het beoogde slachtoffer. Daar is hij naar binnen gegaan en bedreigde hij de moeder van het slachtoffer met het alarmpistool. Met haar is hij naar boven gelopen naar de slaapkamer waar het slachtoffer lag te slapen. In de slaapkamer heeft hij per ongeluk een schot gelost met het alarmpistool, en het slachtoffer beroofd van een tas en een horloge. De overval werd vanuit de auto via een groepsgesprek gecoördineerd door een derde man.

Oordeel van de rechtbank

Naar het oordeel van de rechtbank hebben de overvallers zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige feiten. De slachtoffers in beide woningen hebben hevige gevoelens van angst moeten doorstaan en zullen wellicht nog lang de psychische gevolgen moeten dragen van de gebeurtenissen in oktober 2022.

Gezien de aard en de ernst van de bewezenverklaarde feiten is de rechtbank van oordeel dat alleen gevangenisstraf passend is. De man die de bouwvakkers in de woning hield was ten tijde van de overval nog minderjarig en is in december 2023 op basis van het jeugdstrafrecht veroordeeld voor het medeplegen van de feiten. De man die de woning van het slachtoffer binnenging wordt veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De man die de actie vanuit de auto telefonisch begeleidde krijgt 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De chauffeur van de daders is vrijgesproken omdat niet bewezen kon worden dat hij op de hoogte was van de overval.