HAARLEM - Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft een Spaanse onderzoeksrechter verzocht strafrechtelijk onderzoek te doen naar het overlijden van Dewi de Koster, een 21-jarige Haarlemmer die in juli omkwam in Lloret de Mar. Een woordvoerster van het OM bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.


De Nederlandse justitie houdt er rekening mee dat de jongeman door geweld is overleden en niet door een val, zoals Spaanse autoriteiten eerder concludeerden. Het verzoek aan de Spaanse onderzoeksrechter is eerder deze week gedaan, maar het OM heeft nog geen antwoord op het verzoek ontvangen.

Een Nederlandse forensisch patholoog die het lichaam van de Noord-Hollander onderzocht uitte eerder twijfels over de doodsoorzaak. De Telegraaf citeerde eerder een Nederlandse ooggetuige die zegt dat De Koster voorafgaand aan de val zwaar werd mishandeld. Hij zou een klap hebben gekregen van een bewaker van een discotheek en ook zou iemand hem tegen zijn hoofd hebben geschopt toen hij op de grond lag.

De zus van Dewi de Koster, Amy, zegt tegen de krant blij te zijn met het verzoek van het OM. "Dat is geweldig nieuws, hopelijk leidt het tot het achterhalen van wat er is gebeurd", zegt ze tegen de krant.