HAARLEM - Bij de rechtbank Noord-Holland hebben 4 verdachten terechtgestaan ivm het maandenlang terroriseren van een familie in Haarlem in de eerste helft van 2020. In verband met de minderjarigheid van alle vier de verdachten ten tijde van de geweldplegingen, zijn de zaken in beslotenheid behandeld. Voor de behandeling had de rechtbank 4 zittingsdagen uitgetrokken. Vandaag is het onderzoek ter terechtzitting gesloten. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet een destijds 17-jarige Haarlemmer als hoofdverdachte: hij zou degene zijn die de plannen bedacht en anderen aanzette tot het plegen van geweld. Een tweede, destijds 16-jarige, hoofdverdachte heeft bekend een groot aantal van de aanslagen voor hem te hebben uitgevoerd. De twee andere verdachten waren ook betrokken bij een deel van de incidenten gericht tegen het gezin.

Aanleiding
De hoofdverdachte wordt er onder andere van verdacht dat hij op 1 januari 2020 samen met een toen 15-jarige Haarlemmer met een vuurwerkbom de pui van een restaurant in Haarlem heeft opgeblazen. Bij deze explosie raakte de hoofdverdachte zelf zwaargewond. Vervolgens ontstond er ruzie. Volgens het OM staat onomstotelijk vast dat de hoofdverdachte vanaf dat moment wraak wilde nemen op de 15-jarige, dat zou dan ook de aanleiding zijn voor maandenlange incidenten in de richting van de 15-jarige en zijn familie.

Terreur
Vanaf begin februari 2020 worden de 15-jarige jongen en zijn familie geterroriseerd. De incidenten gaan van kwaad tot erger; van vernielingen en bedreigende teksten in graffiti naar persoonlijke bedreigingen met een mes en stenen door de ruiten. Met als dieptepunt een poging moord op 31 mei 2020 op de Vrijheidsweg in Haarlem, waarbij de moeder van de 15-jarige jongen zwaargewond raakt nadat een brandend explosief, dat door de brievenbus wordt gegooid, in haar gezicht ontploft. Ook daarna stoppen de geweldplegingen niet: de auto van de oma wordt in brand gestoken, er wordt geprobeerd brand te stichten in de woning en een fragmentatiebom ontploft in de achtertuin. Naast deze feiten wordt de hoofdverdachte ook verdacht van verboden wapenbezit. De officier van justitie spreekt over “zeer ernstige feiten en een onophoudelijke terreur”.

Maatschappelijke impact
De vele geweldplegingen hadden ook een grote impact op de omgeving van de 15-jarige en zijn familie. Buurtbewoners schreven een brief naar de gemeente en kwamen op gesprek bij de burgemeester vanwege de grote onrust en zorgen over de veiligheid in de buurt. Door gemeente en politie werden camera’s geplaatst en een belangrijk deel van de politie-capaciteit werd die periode ingezet in deze wijk. De rust keerde pas weer terug nadat de verdachten waren aangehouden.

Eisen
Het OM eiste tegen de hoofdverdachte een onvoorwaardelijke jeugddetentie van 22 maanden + oplegging van een PIJ-maatregel (jeugd-TBS). De officier van justitie is van mening dat voor deze verdachte een lange behandeling en intensieve begeleiding geïndiceerd is. Tegen de hoofd-uitvoerder werd een jeugddetentie van 22 maanden geëist waarvan een deel onder voorwaarden niet hoeft te worden uitgezeten en tegen de andere verdachten werden straffen geëist variërend van jeugddetentie tot werk- en leerstraffen.

Over 2 weken, op 9 april, zal de rechtbank uitspraak doen in alle vier de zaken. De uitspraken zijn openbaar.