HAARLEM - Dieven hebben gisteravond een kistje met sieraden en antieke juwelen gestolen bij een demente vrouw van 99 jaar oud. De inbrekers sloegen toe terwijl zij sliep, en haalden haar huis aan de Hospeslaan in Haarlem helemaal overhoop.


Mantelzorgster Nel de Koning trof de puinhoop om half 10 's avonds aan: "Het was een ravage van hier tot ginder", vertelt ze. "Beneden was alles opengetrokken, boven alles opengetrokken: de klerenkasten, de nachtkastjes, de toilettafel. En toen bleek dus dat het kistje met sieraden weg was en nog een paar antieke juwelen waar ze erg op gesteld was."

Nel is al acht en een half jaar de mantelzorgster van de 99-jarige vrouw. Ze komt dagelijks vijf keer langs. De dieven hebben tussen twee van haar bezoeken toegeslagen, toen Nel er om half zeven was was er nog niks aan de hand.

Nel heeft vannacht niet geslapen door de inbraak. "Je slaapt niet en je blijft maar malen wat er had kunnen gebeuren stel dat zij wakker was geworden en zegt van 'wat is dat allemaal'", vertelt ze. "Dan hadden ze haar misschien wel weet ik wat aangedaan."

Los van de troep heeft de 99-jarige vrouw niks meegekregen van de inbraak.

Volgens Nel hebben buren niks gehoord van de inbrekers. De politie geeft aan onderzoek te doen. De daders zijn nog spoorloos.