HAARLEM - De rechtbank Noord-Holland heeft een 48-jarige man veroordeeld voor koperdiefstal. Afgelopen zomer verwijderde hij kabels van de lift in 6 verschillende flats in Haarlem. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 137 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Deze gevangenisstraf heeft de verdachte in voorarrest al uitgezeten. Daarnaast moet hij een taakstraf verrichten van 60 uur en een schadevergoeding betalen van ruim 14 duizend euro aan een vereniging van eigenaren. Voor de koperdiefstal uit 4 andere flats is hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Liftkabels

In de zomer van 2023 heeft de verdachte de kabels uit liften van 6 flats in de buurt van Schalkwijk gestolen. Hij reed op de fiets naar een flat en kwam samen met een bewoner of een bezorger binnen. Vervolgens ging hij met de lift naar boven om daar in de liftkast een kabel door te knippen. Beneden knipte hij dezelfde kabel aan de onderkant door en nam deze mee in een tas. Meestal verkocht hij de met koper gevulde kabels nog op dezelfde dag aan een oud-ijzerbedrijf.

De man deed dit bij 2 verschillende flats in de Robert Kochlaan en bij een flat in de Briandlaan, de Amsterdamsevaart, het Van Zeggelenplein en de Leonard Springerlaan. Hij heeft 4 diefstallen bekend. Bij 2 flats heeft de verdachte de diefstal ontkent, maar de rechtbank ziet ook voor die diefstallen wettig en overtuigend bewijs.

Oordeel rechtbank

De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij geen respect heeft voor de eigendommen van anderen en dat hij veel schade en overlast heeft berokkend aan de eigenaren en bewoners van de flats. De gestolen kabels verkocht hij aan een oud-ijzerbedrijf voor een fractie van de uiteindelijke herstelkosten. De rechtbank is van oordeel dat daarom een gevangenisstraf passend is.

De man is eerder veroordeeld voor (koper)diefstallen. Het geld gebruikte hij voor zijn verslaving aan pijnstillers en drugs. Om herhaling te voorkomen heeft de rechtbank aan het voorwaardelijke deel van de straf een meldplicht bij de reclassering, een ambulante behandelverplichting, middelencontrole en een verplichte dagbesteding als voorwaarden verbonden.

Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de verdachte een taakstraf van 60 uur moet verrichten. De 150 uur die de officier van justitie eiste vindt de rechtbank te hoog. De rechtbank heeft hierbij meegewogen dat de man zich aan de bijzondere voorwaarden zal moeten houden en dat zal van hem ook de nodige inspanning vergen. Hij is nu gemotiveerd om te werken aan zijn verslaving en het geven van een zinvolle invulling van zijn verdere leven. De rechtbank wil dit niet doorkruisen.